Skip to main content

Astăzi a avut loc la Ministerul Energiei ceremonia de semnare a Acordului Investitorilor în forma preliminară pentru realizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă cu reprezentanții companiei China General Nuclear Power Corporation.

Din partea Nuclearelectrica, acordul a fost semnat de Robert Tudorache, președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica, operatorul centralei. La ceremonie a fost prezent și vicepremierul Viorel Ștefan.

Ceremonie semnare acord de investiții cu CGN

Ceremonie semnare acord de investiții cu CGN – foto: NewsEnergy

„Sub îngrijirea și sprijinul acordate de guvernele celor două țări, acordul de astăzi este un pas solid în colaborarea dintre cele două țări. De acum înainte guvernele țărilor noastre vor depune eforturi comune pentru realizarea cât mai curând a proiectului, stabilind un model de cooperare pragmatică între cele două țări. Anul acesta vom marca 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Cele două părți trebuie să valorifice oportunitățile în domeniul energiei și al infrastructurii”, a declarat Ambasadorul RP Chineze în România, Jiang Yu, în cadrul ceremoniei.

Ministrul Energiei: În 2-3 ani ar trebui să înceapă construcția reactoarelor

„Undeva în 2-3 ani ar trebui să înceapă construcția reactoarelor. Noi sperăm să terminăm ceva mai repede și reactoarele, fiindcă orice moment în care avem energie suplimentară e un câștig”, a declarat jurnaliștilor ministrul Energiei, Anton Anton, după ceremonie.

Ministrul Energiei, Anton Anton

Ministrul Energiei, Anton Anton – foto: Newsenergy

Potrivit acestuia, Contractele pentru Diferență sunt o nouă formă de subvenție, de atragere a capitalului și a investitorilor în domeniul energiei.

Noi suntem pe o pantă descendentă a producției de energiei și pe o pantă ascendentă a consumului. Atunci trebuie să găsim modalități să atragem investitorii. Care sunt locurile? Energia curată. E foarte greu, dar nu imposibil, să investești în zona de cărbune. Poți în tehnologia CCS (carbon capture storage) – care nu mai poluează deloc. Până atunci, la îndemână este energia solară, eoliană și nucleară. Acestea sunt la îndemână și nepoluante”, a adăugat ministrul.

Recent, Ministerul Energiei a venit cu propunerea introducerii unor subvenții anuale medii de circa 215 milioane euro, în perioada 2030 – 2040, adică în total de peste 2 miliarde de euro pentru construirea celor două reactoare. Bugetul va fi indexabil în funcție de inflație. Doar în 2031 ele ar fi de aproape 400 milioane de euro.

Compania chineză, acuzată de spionaj în SUA. Ce spune ministrul

Partenerul Nuclearelectrica, compania CGN a fost acuzată, în urmă cu trei ani, de autorităţile americane că ar fi încercat să obţină, ilegal, tehnologie americană pentru a produce substanţe nucleare în afara SUA. Întrebat de NewsEnergy dacă nu e o  problemă pentru România acest lucru, ministrul a răspuns:

„Toți au fost acuzați de tot felul de lucruri. Eu nu am această problemă”. 

Ce înseamnă acordul de astăzi

Potrivit documentelor publicate de SNN, scopul acordului semnat astăzi este înființarea societății de proiect (JVCo), cu un capital social inițial de 90.000 lei. Data limită pentru JVCo este de 60 de zile de data semnării acestui acord. Mai multe amănunte despre acest acord preliminar găsiți AICI.

  • Durata inițială a JVCo este de 2 ani, perioadă în care teoretic trebuie refăcut studiul de fezabilitate al proiectului și determinate costurile exacte. Studiul inițial făcut de EY a stabilit costurile proiectului la 6,45 miliarde de euro.

Până la implementarea proiectului construcției reactoarelor 3 și 4, mai este nevoie de semnarea unui acord politic între cele două guverne, care, potrivit ministrului Energiei, va fi semnat în acest an.

  • Important de precizat este că nicio parte nu va fi îndreptățită să solicite daune sau compensări celeilalte părți ca urmare a încetării acordului și lichidării JVCo. Așadar, semnarea Acordului Investitorilor în forma preliminară de astăzi nu garantează că investiția se va și realiza.  

ARTICOLE SIMILARE:

ANALIZĂ. Acord controversat cu chinezii pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă

Politică de stat la Nuclearelectrica în 2018: preț majorat cu 20%, investiții nerealizate și tot profitul confiscat

Nuclearelectrica avertizează că rămâne fără bani pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Plătim din greu poluarea. CE Oltenia a scumpit energia cu peste 10% din cauza certificatelor de emisii

Minciunile Guvernului: de „grija” populației, vrea să majoreze facturile la energie cu noi subvenții de sute de milioane de euro anual