Skip to main content

Complexul Energetic Oltenia este nevoită să plătească 1,4 miliarde lei (294 milioane euro) pentru achiziția certificatelor de emisii de dioxid de carbon aferente anului mai 2018 – mai 2019. Pentru a acoperi aceste cheltuieli uriașe cu poluarea, compania a împrumutat pe ultima sută de metri 500 milioane de lei de la bănci. Aceste costuri, inclusiv cele cu dobânzile, vor fi incluse în prețul energiei.

„Internalizarea costului (cu aceste certificate – n.r.) în prețul de vânzare este principalul obiectiv pentru 2019”, a declarat Sorin Boza, preşedintele Directoratului companiei.

El a făcut aceste declarații într-o discuție cu jurnaliștii, în cadrul unui forum de profil organizat de publicația Financial Intelligence, săptămâna aceasta.

Sorin Boza a precizat, pentru NewsEnergy, că prețul de vânzare este cu cel puțin 10% mai mare decât anul trecut, în urma internalizării costurilor cu emisiile de CO2, iar 80% din producția pe acest an e deja vândută. Pentru anul acesta anticipează o producție de energie la CE Oltenia mai mare cu 8% față de 2018.

Peste 40% din cifra de afaceri se duce pe certificate

În total, circa 13 milioane de certificate de emisii – fiecare certificat fiind echivalentul unei tone de emisii de CO2 – trebuie să cumpere CE Oltenia până la 1 mai. Costul unui certificat a ajuns în prezent la circa 27 de euro, un nivel despre care Comisia Europeană anticipa la începutul lui 2018 că va fi atins abia în 2030. Pentru anul în curs, proiecția CE era de 12 euro, a explicat Boza.

  • De altfel, anul trecut, CE Oltenia a realizat o pierdere financiară tot din cauza cheltuielilor cu poluarea, fiindcă la un cost bugetat de 8,5 euro/certificatul de emisii CO2, a realizat un cost de 21 de euro, a mai precizat Boza.

Potrivit acestuia, cifra de afaceri s-a ridicat la circa 3,2 miliarde lei în 2018, astfel încât costurile cu achiziția certificatelor de CO2 reprezintă circa 40% din cifra de afaceri a producătorului de energie. 

Din cauza acestei evoluții a prețurilor certificatelor de emisii poluante, CE Oltenia a ajuns să împrumute jumătate de miliard de lei de la șase bănci. Contractul a fost semnat pe 12 aprilie, iar pe 15 aprilie producătorul a început să utilizeze fondurile.

Creditul a fost luat numai pentru achiziţia de certificate de emisii, era singura soluţie să putem plăti aceste certificate„, a mai arătat Boza.

Pentru a reduce din costurile cu poluarea, CE Oltenia vrea să acceseze fonduri europene pentru cofinanțarea unui grup nou de 200 MW pe gaze la Craiova 2, investiție evaluată la circa 180 milioane euro, dar și să acceseze fonduri pentru eficiență energetică de circa 50 milioane euro prin Agenția Fondului de Mediu, ne-a precizat Boza.

Investițiile totale bugetate de CE Oltenia pentru acest an sunt de 680 milioane lei, față de 608 milioane lei realizate în 2018.

CE Oltenia s-a confruntat la începutul acestui an cu o grevă de o săptămână a minerilor din carierele de lignit. Furia angajaților a explodat din cauză că fondul de salarii pentru acest an nu avea prevăzută nicio majorare, date fiind pierderile de anul trecut ale producătorului. Compania are 8.150 de salariați, care lucrează în 10 unități miniere din bazinele Rovinari, Motru, Jilț și Mehedinți din județele Gorj și Mehedinți, dar și în cele 11 blocuri energetice cu o putere instalată de 3.240 MW.

(Sursa foto: CE Oltenia – Facebook)

ARTICOLE SIMILARE:

Minciunile Guvernului: de „grija” populației, vrea să majoreze facturile la energie cu noi subvenții de sute de milioane de euro anual

Explicație pentru recordurile de pe bursa de energie: ce se produce în România are un preț foarte mare

Avem noroc de vânt și soare. Cărbunele nu mai acoperă nici 20% din producția de energie

Anton s-a răzgândit în privința taxei de 2% pentru companiile pe cărbune: „Nu mai poți să le împovărezi și cu altceva”

EXCLUSIV: Ce s-a ales de cele 401 milioane de euro plătite de Enel statului român, în 2017