Skip to main content

Guvernul polonez a adoptat, marţi, o strategie energetică până în anul 2040, prin care încearcă să facă tranziția de la cărbune, combustibil ce are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei. Țintele politicii energetice includ dezvoltarea surselor regenerabile de energie și a energiei nucleare, deși Guvernul a spus că va căuta să își folosească propriile resurse energetice cât mai mult posibil.

Documentul are la bază trei piloni: o tranziţie justă, construirea unui sistem energetic cu emisii nete zero şi o calitate bună a aerului, scrie Agerpres, citând Reuters.

  • Documentul a fost subiectul a numeroase modificări şi întârzieri, deoarece guvernul de la Varşovia voia să îl alinieze cu politicile de mediu ale Uniunii Europene şi în acelaşi timp să contracareze opoziţia puternicelor sindicate miniere.

Însă creşterea costurilor cu emisiile poluante şi impactul pandemiei de COVID-19 au forţat guvernul polonez să se concentreze pe alocarea strategică a fondurilor publice pentru relansarea economiei.

Conform planului adoptat marţi, ponderea surselor regenerabile în consumul final de energie va fi de cel puţin 23% în anul 2030, când capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore ar urma să ajungă la 5,9 GW, comparativ cu zero în prezent. Până în 2040, capacitatea instalată a parcurilor eoliene offshore va ajunge la 11 GW.

De asemenea, în 2033 ar urma să fie demarată producţia de electricitate la primul reactor nuclear din Polonia, cu o capacitate de 1-1,6 GW. Noi reactoare ar urma să fie date în folosinţă la fiecare doi-trei ani, iar întregul program nuclear al Poloniei presupune construcţia a şase reactoare.

„#PEP2040 va fi compasul nostru în tranziţia la o economie cu emisii zero de carbon”, a scris ministrul polonez al Mediului, Michal Kurtyka într-o postare pe Twitter.

Polonia este singura ţară membră a UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, susţinând că are nevoie de mai mult timp pentru a face tranziţia la emisii nete zero, mai notează Reuters. În schimb, guvernul de la Varşovia a anunţat că Polonia îşi va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030, comparativ cu nivelul din 1990.

ARTICOLE SIMILARE:

De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune

Acord în Consiliul European pentru majorarea țintei de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la 55%, până în 2030

Planul CE de ieșire din criză: O Europă verde, digitalizată și rezistentă, pentru noua generație