Skip to main content

Comisia Europeană a decis astăzi să nu sancționeze financiar gigantul rus Gazprom, în urma investigației deschise pentru comportamentul abuziv al acestuia pe piața europeană, în urmă cu șapte ani. Oficialii de la Bruxelles au hotărât totuși să impună Gazprom o serie de obligații care să permită „fluxul liber al gazelor naturale la preţuri competitive pe pieţele din Europa Centrală şi de Est”.

Comisia nu a amendat grupul rus, în ciuda faptului că anumite părți, precum compania poloneză de petrol și gaze PGNiG, au cerut acest lucru.

Decizia este extrem de importantă, marcând finalul unei investigații antitrust începute împotriva Gazprom acum aproape zece ani. În aprilie 2015, Comisia a trimis Gazprom o opinie preliminară, potrivit căreia grupul rus a încălcat normele antitrust ale UE, urmărind o strategie globală de împărţire a pieţelor gazelor naturale de-a lungul frontierelor naţionale în opt state membre (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia şi Slovacia). Potrivit CE, este posibil ca această strategie să îi fi permis Gazprom să perceapă preţuri mai mari în cinci dintre aceste state membre (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia).

Care sunt noile reguli impuse rușilor

Prin regulile noi impuse, „care vor schimba semnificativ modul în care Gazprom opereaza”, CE susține că va stopa comportamentul necompetitiv al gigantului rus, cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei.

Iată care sunt principalele reguli:

  • Fără bariere contractuale la circulația gazelor – Gazprom trebuie să elimine orice restricție pusă clienților legată de dreptul de a revinde gazele în alte state.
  • Obligația Gazprom de a facilita fluxul gazelor către și de la piețele izolate – adică acele țări din Europa Centrală și de Est care sunt încă izolate de celelalte state vecine, din cauza lipsei interconectorilor, în principal statele baltice și Bulgaria.
  • Un proces structurat pentru a asigura prețuri competitive – clienții majori ai Gazprom trebuie să primească un instrument eficient care să îi asigure că prețul pe care îl plătesc pentru gaze reflectă nivelul de preț din piețele vest-europene competitive, în special la hub-urile lichide de tranzacționare.
  • Nicio dominare în furnizarea gazelor – Gazprom nu are voie să se folosească de avantajele asupra infrastructurii de gaz pe care le-ar fi obținut de la clienți, profitând de poziția sa ca furnizor.

Dacă Gazprom va încălca aceste obligații, CE poate impune o amendă de până la 10% din cifra de afaceri a grupului rus, fără a mai demonstra o încălcare a regulilor antitrust, scrie Platts.com.

Gazprom a intrat în colimatorul organismelor europene din domeniul concurenţei în anul 2011, după ce acestea din urmă au efectuat percheziţii la aproximativ 20 de birouri ale clienţilor Gazprom din Europa Centrală şi de Est, confiscând peste 150.000 de documente.

Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, care trec și prin România (ruta Trans-Balkan), ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Sursa foto: Gazprom.com