Skip to main content

Comisia Europeană alocă aproape 600 de milioane EUR pentru proiecte de infrastructuri energetice ce contribuie la decarbonizare și la securitatea aprovizionării. Printre proiectele finanțate se află și unul din România, ce vizează capacitatea de înmagazinare a gazelor naturale a Depomureș.

Astfel, Comisia Europeană a alocat 594 de milioane EUR în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE) pentru opt proiecte de infrastructuri energetice transfrontaliere cărora li s-a acordat statutul de proiecte de interes comun (PIC) în 2022, a transmis recent Comisia Europeană.

Această investiție face parte din eforturile mai ample ale UE având ca obiectiv decarbonizarea sistemului energetic și atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră stabilite în Pactul verde european.

  • 12,77 milioane EUR au fost acordate instalației de înmagazinare a gazelor naturale Depomureș din România, în vederea creșterii capacității sale de funcționare, pentru a contribui astfel la securitatea aprovizionării în regiune.

Fondurile au fost alocate mai multor proiecte legate de dioxidul de carbon (CO2), printre care: o sumă maximă de 189 de milioaneEUR pentru D’Artagnan, o platformă de export de CO2 din portul Dunkerque din Franța, 157 de milioane EUR pentru infrastructurile de CO2 din portul Rotterdam (Țările de Jos), cuprinzând atât un terminal de import, cât și o secțiune submarină de 200 km și 2,54 milioane EUR pentru interconexiunea CSC a UE, un proiect de infrastructură pentru CO2 din Gdansk (Polonia).

Inițiativa Northern Lights, un proiect transfrontalier care reunește inițiativele de captare a CO2 din mai multe state membre ale UE și din Norvegia, a primit, de asemenea, 131 de milioane EUR.

  • Aceste proiecte vor sprijini crearea unui lanț valoric european al carbonului, în condițiile în care Comisia lucrează la o nouă strategie de gestionare industrială a carbonului, menită să contribuie la realizarea obiectivelor sale climatice.

În plus, se va acorda o finanțare de 100 de milioane EUR pentru proiectul de rețele inteligente Gabreta, situat între Cehia și Germania, iar proiectul de consolidare a interconexiunii electrice Lonny-Achêne-Gramme dintre Franța și Belgia a primit 1,22 milioane EUR pentru finanțarea unor studii.

Decizia de finanțare adoptată săptămâna trecută vine ca urmare a cererii de proiecte din cadrul MIE din 2023, care a fost ultima cerere de proiecte cu statutul PIC lansată în temeiul regulamentului TEN-E anterior, și anume Regulamentul (UE) nr. 347/2013, pentru care erau eligibile și proiecte din domeniul gazelor naturale. Regulamentul revizuit introduce o excludere generală a finanțării combustibililor fosili. La 7 decembrie, după evaluarea solicitărilor de către Comisie, statele membre au votat în favoarea propunerii Comisiei în cadrul Comitetului de coordonare al MIE. Agenția Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) va pregăti acum acordurile de grant cu beneficiarii, a mai transmis Comisia.

(Sursa foto: Pixabay.com)

ARTICOLE SIMILARE:

ACUE: Sănătatea financiară a furnizorilor de energie în sezonul rece, esențială

FPPG: Taxarea producției de petrol și gaze a crescut cu 885% în 2022 față de 2020, în România