Skip to main content

Schimbările climatice sunt recunoscute tot mai mult drept un „multiplicator de amenințări” de către oamenii de știință, politicieni și societatea civilă din întreaga lume. Astfel, Consiliul de Securitate al ONU a organizat o dezbatere pentru a discuta impactul concret asupra păcii și securității la nivel global.  

„Relația dintre riscurile legate de climă și conflict este complexă și adesea se intersectează cu factori politici, sociali, economici și demografici”, a declarat Rosemary DiCarlo, adjunctul Secretarului General al ONU pentru Afaceri Politice și Pace, în dezbaterea care a avut loc vineri.

Prima reuniune a Consiliului de Securitate pentru examinarea legăturilor dintre schimbările climatice și insecuritate a avut loc în aprilie 2007.

Cel mai important pentru noi toți este să recunoaștem că faptele trebuie să urmeze cuvintele. Armatele și companiile mari au recunoscut de mult nevoia de pregătire pentru riscurile legate de climă, evaluând corect schimbările climatice ca un multiplicator de amenințări”, a  subliniat Rosemary DiCarlo.

Potrivit acesteia, riscurile asociate cu dezastrele legate de climă nu reprezintă scenariul unui viitor îndepărtat. Sunt deja o realitate pentru milioane de oameni de pe glob și nu dispar.

WMO: Sunt efecte multiple asupra securității

Pentru prima dată în istorie, Organizația Meteorologică Mondială (UN World Meteorological Organization – WMO) a fost invitată pentru a informa membrii Consiliului de Securitate despre probleme de climă și vreme extremă.

Inundație New Orleans - sursa: Pixabay

Inundație New Orleans – sursa: Pixabay

Profesorul Pavel Kabat, Chief Scientist la WMO, a prezentat date, afirmând că  schimbarea climei are o mulțime de efecte asupra securității – diminuează câștigurile în ceea ce privește nutriția și accesul la hrană; crește riscurile incendiilor incontrolabile și majorează provocările legate de calitatea aerului; crește potențialul de conflicte pentru apă; conduce la o strămutare și migrare a populației.

„Schimbarea climei este privită tot mai mult ca o amenințare pentru securitatea națională”, a declarat reprezentantul Organizației Meteorologice Mondiale.

Invitată la dezbatere, o cercetătoare asupra securității mediului, Lindsay Getschel, a cerut organismului ONU trei lucruri:

  • O rezoluție care să recunoască oficial schimbările climatice ca pe o amenințare la adresa păcii și securității globale;
  • O evaluare privind felul în care schimbările climatice afectează tinerii (prin relocare, șomaj, insecuritate alimentară și recrutare în grupurile armate);
  • O reducere a dependenței de energia bazată pe combustibili fosili în misiunile ONU din lume, precum și un angajament că 50% din energia folosită să fie din surse regenerabile până în 2025, cu raportare permanentă la Secretariatul General, pentru monitorizarea progresului. Mai multe amănunte găsiți AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Acțiunile climatice și dezvoltarea sustenabilă, printre prioritățile ONU în 2019

De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune

Costul decarbonizării. Ambițiile „verzi” ale lui Macron și furia „vestelor galbene”