Skip to main content

După 16 ani lucrați în subteran, la mina Paroșeni din Valea Jiului, Aldona Todoran este primul inginer minier care aderă la programul de reconversie profesională pentru a deveni tehnician în industria eoliană, a anunțat Ministerul Energiei.

Aldona Todoran - sursa: Ministerul Energiei

sursa: Ministerul Energiei

Aldona Todoran (foto) a îmbrăcat ieri pentru prima oară echipamentul „morilor de vânt” și a parcurs primul ei exercițiu: urcarea în turbina eoliană la o înălțime de 100 metri.

O felicităm pentru curaj și pentru îndrăzneala de a schimba o carieră din subteran cu una la înălțimi”, a transmis Ministerul Energiei.

Academia de tehnicieni eolieni

În total, 5.000 de mineri din Valea Jiului vor fi pregătiți ca tehnicieni în sectorul producerii energiei eoliene și a distribuției electricității, printr-un proiect de reconversie profesională lansat ieri oficial.

Concret, proiectul vizează crearea unei Academii (Academia de Pregătire și Reconversie profesională pentru Surse Regenerabile și Distribuție a Energiei Electrice) cu puncte de formare la Tg. Jiu și la Craiova.

Practic, în aceste centre vor fi pregătiți circa 500 de tehnicieni pe an, timp de 10 ani. La aceștia se adaugă și specializarea a 3.000 de specialiști în distribuția energiei electrice.

  • Certificarea minerilor în cadrul Academiei le va permite acestora să lucreze în instalarea, operarea și mentenanța proiectelor regenerabile. Programul îi va pregăti avansat în domeniile electric, mecanic și hidraulic.
Aldona Todoran - sursa: Ministerul Energiei

Aldona Todoran, la ieșirea din subteran – sursa: Ministerul Energiei

„Valea Jiului este una dintre zonele incluse în Platforma pentru Regiuni Carbonifere în tranziție și cred că priceperile minerilor sunt ușor de transferat către sectorul energiilor regenerabile. Acesta este poate unul dintre cele mai ample programe de reconversie profesională cu rezultate imediate: încadrarea în piața muncii după absolvire. Programul este gândit în maniera în care în maximum 6 luni de formare orice miner să poată lucra într-unul din parcurile eoliene din România”, a declarat ieri ministrul Energiei, Anton Anton.

  • Pentru înființarea Academiei, Ministerul Energiei, Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Monsson Operations, Distribuție Energie Oltenia (companie din Grupul CEZ România) și Universitatea din Petroșani au semnat un protocol de colaborare în luna mai a acestui an. Proiectul urmează să fie finanțat prin Fondul de Modernizare, la care România a aderat împreună cu alte state membre.

La nivel global de specialiști pe zona de operare, mentenanță și service în industria eoliană crește cu 20-30% anual, dată fiind evoluția capacității eoliene instalate. Piața locală se confruntă cu un deficit de specialiști pe această zonă, pentru că fiind boom de construcții de parcuri eoliene în Europa, mulți specialiști pleacă din țară pentru salarii mai mari. În același timp, mii de mineri au fost disponibilizați în ultimii ani, iar sectorul carbonifer se confruntă cu mari probleme financiare și de mediu. 

ARTICOLE SIMILARE:

Școală de tehnicieni pentru turbine eoliene în Valea Jiului. Ce salarii pot câștiga

energiaTa a lansat Ghidul Prosumatorului, cu informații despre avize, costuri, pași legali pentru producătorii casnici de energie verde

Statul vrea să acorde noi subvenții majore pentru regenerabile, deși tehnologiile s-au ieftinit substanțial

1 din 10 KWh consumați anul trecut în România a fost din surse eoliene de energie

Am dat subvenții uriașe pentru regenerabile, dar am creat locuri de muncă în alte țări