Skip to main content

Rusia va rămâne un furnizor important de energie pentru Europa, indiferent de presiunile făcute de SUA, care nu trebuie să stabilească politica energetică a Europei şi nici să decidă dacă Germania cumpără gaze naturale din Rusia, a declarat marţi un înalt diplomat german.

„Acest lucru ţine de interesele vitale ale Europei. Nu vreau ca politica energetică a Europei să fie stabilită la Washington”, a afirmat secretarul de stat în ministerul german de Externe, Andreas Michaelis, la o conferinţă dedicată legăturilor transatlantice, potrivit Agerpres, care citează Reuters.

Recent, preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat Germania pentru că sprijină proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va transporta gaze naturale ruseşti în Germania, şi totodată a acuzat Guvernul german că este „ostaticul” Rusiei din cauza dependenţei sale energetice.

  • De altfel, potrivit datelor de pe site-ul Gazprom, consultate de NewsEnergy, gigantul rus a furnizat Germaniei, în primele nouă luni ale acestui an, 42,7 miliarde metri cubi de gaz, în creștere cu 12,3% față de perioada similară a anului trecut. Comparativ, în 2017 Germania a avut un consum total de gaze naturale de 90 de miliarde metri cubi. De notat că Germania este cel mai mare importator de gaze din lume, iar importurile îi asigură mai mult de 90% din necesarul intern.   

Sursa grafic: Gazprom.com

Unele state europene se opun şi ele proiectului Nord Stream 2, demarat de un consorţiu condus de grupul rus Gazprom şi finanţat de cinci companii occidentale, însă Andreas Michaelis a apreciat că aceasta este o chestiune care ţine de suveranitatea naţională.

„Trebuie să ne consultăm cu partenerii europeni. Trebuie să avem un model solid care funcţionează. Dar cu siguranţă nu sunt dispus să accept ca, la final, Washingtonul să decidă că nu ar trebui să ne bazăm pe gazele ruseşti şi că nu ar trebui să finalizăm acest proiect de gazoduct”, a mai spus înaltul diplomat german.

  • Guvernul de la Berlin a anunţat săptămâna trecută că, în continuare, consideră gazoductul Nord Stream 2 drept un proiect util, având în vedere că se aşteaptă ca cererea de gaze naturale a Germaniei să crească în următorii ani.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

În aprilie 2017, Nord Stream 2 AG, compania de proiect, a semnat acordul de finanțare pentru conducta Nord Stream 2 cu Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper și Wintershall. Aceste cinci companii europene de energie vor asigura finanțare pe termen lung pentru 50% din costul total al proiectului. Cu o capacitate proiectată de 55 miliarde metri cubi, gazoductul are termen de punere în funcțiune finele lui 2019.

(Sursa foto: nord-stream2.com)