Skip to main content

Compania E.ON Energie România a finalizat prima etapă din cadrul unui proiect de eficientizare a sistemelor de iluminat interior din imobilele care aparţin administraţiei publice locale din comuna Frumuşeni, județul Arad. Iniţiativa face parte dintr-un program mai amplu prin care compania şi-a propus să dezvolte conceptul „smart village” în localităţile rurale din România.

În prima etapă, clădirile administraţiei locale care au un nou sistem de iluminat îşi reduc cu o treime consumul de energie electrică. Urmează modernizarea sistemului de iluminat stradal şi montarea de panouri fotovoltaice.

„Comuna Frumuşeni a fost selectată dintr-un număr de peste 1.500 de localităţi, iar decizia noastră s-a bazat pe interesul, suportul şi deschiderea manifestată de primărie pentru proiecte de eficienţă energetică. Parteneriatul public- privat dintre E.ON şi Primăria Frumuşeni va duce în această primă etapă la reducerea cu circa 30% a consumului de energie electrică în imobilele unde sistemul de iluminat a fost modernizat”, a declarat, într-un comunicat, Dan Morari, Director General E.ON Energie România.

Instalarea noului sistem de iluminat duce la scăderea poluării rezultate în urma consumului anual de energie de la 0,63 t CO2 la 0,19 t CO2. Mult mai performante, noile corpuri de iluminat au un număr de ore de funcţionare de peste 3 ori mai mare decât cele clasice.

De asemenea, în toate clădirile administraţiei publice, inclusiv în şcoala şi grădiniţa din localitate, lumina este neutră albă, de 4000 K (Kelvin), imitând perfect lumina naturală percepută pe timp de vară între orele 11:00 – 15:00 și fiind astfel lumina artificială cea mai indicată în mediul academic din punctul de vedere al sănătății oculare.

Planuri de extindere a conceptului la nivel național

În continuare, în comuna arădeană vor fi derulate lucrări pentru eficientizarea consumului reţelei de iluminat public stradal, urmând să fie montate becuri cu LED şi camere de supraveghere pe stâlpii stradali. În perspectivă se are în vedere montarea de panouri fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie electrică al unor imobile aparţinând adminstraţiei locale.

„Lucrurile nu se vor opri aici, ne gândim să dezvoltăm şi alte proiecte în parteneriat public-privat la Frumuşeni, de eficienţă energetică sau energie verde. Scopul comun este acela de a oferi modele care să susţină comunităţile locale să trăiască într-un mediu curat şi sănătos”, spune Cecilia Pană, Director Divizia Vânzări E.ON Energie România.

E.ON are în vedere să extindă conceptul smart village la nivel naţional. Administraţiile locale care vor fi incluse în acest program vor beneficia din partea E.ON Energie România, atât de consultanţă în implementarea soluţiilor de eficientizare a consumului de energie, a unor sisteme de energie decentralizată, cât şi de facilitarea accesului la finanţare pentru realizarea acestor iniţiative, precum şi de proiecte la cheie pentru obiectivele identificate ca fiind fezabile.

Între obiectivele vizate în cadrul proiectului se numără spitale, şcoli, sălile de sport aferente, sedii ale administraţiilor locale, sistemele de iluminat public stradal, dar şi alte categorii de obiective, cum ar fi staţiile de purificare a apei.

Companiile din structura grupului E.ON care este prezent în România din anul 2005, operează o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 22.000 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.000 km şi deservesc circa 3,1 milioane de clienţi din 20 de judeţe situate în jumătatea de nord a ţării.

Conceptul de „smart village”, tot mai popular

Deși se vorbește mai ales de „smart cities (orașe inteligente)”, conceptul de „smart village” începe să rețină tot mai mult atenția la nivelul Uniunii Europene. Până acum politicile europene au neglijat aceste zone, marcate de sărăcie și migrație. În „satele inteligente”, modernitatea este adusă de digitalizare, tehnologii de telecomunicații, inovații, care împreună să ducă la o creștere a calității vieții, standarde de viață mai ridicate, la o utilizare mai bună a resurselor, impact mai mic asupra mediului și noi oportunități pe lanțul de valorificare a resurselor locale.

Comisia Europeană, împreună cu Parlamentul European, a elaborat un Plan de Acțiune pentru Satele Inteligente.

Sursa foto: Pixabay