Skip to main content

Pentru subvențiile oferite prin programul „Casa Eficientă Energetic” au fost depuse 2.200 de dosare de finanțare, însă evaluarea acestora se află într-un impas, din cauza lipsei resurselor umane care să realizeze aceste proceduri, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. Pe de altă parte, programul ar putea fi extins și la clădirile publice.

Prin programul „Casa Eficientă Energetic”, care a debutat pe 15 septembrie, proprietarii de case pot depune cereri de finanţare pentru a primi până la 15.000 de euro, bani nerambursabili, pentru a-şi eficientiza energetic imobilele. Bugetul alocat a fost de 430 de milioane de lei, din care ar urma să fie finanţate aproximativ 9.000 de case din România.

„Evaluarea dosarelor depuse este într-un impas. Trebuie să asigurăm resursele umane necesare pentru evaluarea dosarelor şi semnarea contractelor de finanţare. Va trebui să luăm o decizie, pentru că, în momentul de faţă, capacitatea instituţională nu a permis AFM (Adminstraţia Fondului pentru Mediu, n.r.) să deruleze mai repede acest program”, a susţinut oficialul, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Barna Tanczos a menţionat că o nouă sesiune a programului „Casa Verde Fotovoltaice” va fi lansată în 2021.

Programul „Casa Verde Fotovoltaice” a fost deblocat pentru evaluarea proiectelor. Suntem în fază de contractare şi plăţi. Am operaţionalizat programul în ultimele două luni şi ne vom asigura că sunt finalizate toate restanţele din sesiunea precedentă, astfel încât să putem plăti tot ce am contractat şi să contractăm tot ce este aprobat. Din bugetul neconsumat şi într-o formă îmbunătăţită a Ghidului de finanţare, vom lansa o nouă sesiune în cursul anului 2021″, a mai spus ministrul, conform sursei citate.

Totodată, el a anunțat că programul va fi extins și la clădiri publice. Bugetul alocat pentru anul 2021, pentru insituţii publice, va fi de 1,4 miliarde de lei.

„Instituţiile publice pot aplica pentru eficientizarea acestor construcţii şi reducerea emisiilor de carbon pentru sedii, şcoli, spitale, locuinţe sociale etc.”, a completat ministrul Mediului.

Modificări ale programului „Casa Verde Fotovoltaice”

La începutul lunii februarie a acestui an, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) anunţa, într-un comunicat de presă, că AFM va începe decontarea cheltuielilor eligibile din Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, fiind emis, în acest sens, Ordinul pentru modificarea Ghidului de finanţare, cu scopul de a se evita blocajele în procesul de instalare şi decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validaţi în program.

Astfel, conform Ordinului, se prevede prelungirea termenului în care trebuie implementat proiectul cu patru luni, de la 8 la 12 luni.

Noile prevederi mai permit modificarea amplasamentului prin montarea panourilor în incinta proprietăţii, indiferent de loc (dacă a solicitat montarea pe clădire şi doreşte montarea pe altă clădire, dacă a solicitat montarea pe clădire şi doreşte montarea pe teren etc).

În plus, cererile de decontare se depun exclusiv online prin intermediul e-mail-ului/aplicaţiei informatice, iar beneficiarii şi instalatorii validaţi au obligaţia de a păstra sau de a arhiva documentele pe întreaga perioadă de valabilitate a contractelor încheiate cu AFM.

ARTICOLE SIMILARE:

Analiză InfoClima: De ce o casă nouă ar putea polua mai mult decât una veche?

Radu Dudău, EPG: În curând, va fi aprobată o metodologie de calcul pentru standardele nZEB

Cum arată și cât consumă o casă ultraeficientă energetic, cu un rating de 10 stele

Schimbare majoră din 2021: Toate clădirile noi trebuie să aibă consum energetic aproape zero

Infringement: România nu și-a îndeplinit obligațiile privind performanța energetică a clădirilor

România Eficientă: Renovarea energetică a clădirilor poate contribui la relansarea economică a României după criza Covid-19

Programul „Casa Eficientă Energetic” pentru persoane fizice se pregătește de start