Skip to main content

Surse din Electrica Ploiești au declarat, în exclusivitate pentru NewsEnergy, că au primit dispoziție din partea conducerii companiei ca în maximum două săptămâni să fie date jos toate cablurile aparținând operatorului de telecomunicații Telekom de pe stâlpii de electricitate din zona deservită de Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Muntenia Nord. În această situație, mulți clienți din județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița ar putea rămâne fără cablu TV.

Decizia aparține actualului Consiliu de Administrație (CA), iar dispoziția vine chiar înainte de ședința AGA programată pentru 27 aprilie, prin care ar urma să se aleagă prin vot cumulativ noi membri în CA-ul Electrica. Mai mult, aceeași dispoziție ar urma să se aplice și celorlalte filiale de distribuție ale Electrica, adică cea din Transilvania Nord (cu județele Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj) și din Transilvania Sud (cu județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).

În total, 18 județe sunt deservite de rețeaua de distribuție operată de Electrica.

În urma acestui scandal inițiat de decizia conducerii Electrica, mulți clienți ai operatorului telecom din aproape jumătate de țară vor fi afectați și riscă să rămână fără cablu TV, în condițiile în care statul deține un pachet de acțiuni semnificativ la ambele companii: 48,78% la Electrica, prin Ministerul Energiei, respectiv 46% la Telekom, prin Ministerul Comunicațiilor.

Justificarea acestei decizii este că Telekom nu a acceptat o creștere de tarif solicitată de Electrica, motivând că tarifele trebuie stabilite de către Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), având în vedere că rețeaua de distribuție (stâlpii) operată de Electrica reprezintă un monopol natural.

Sursa foto: Electrica