Skip to main content

Cristian-Florin Gheorghe, un specialist în managementul deșeurilor, după cum singur scrie în CV-ul său, a fost numit director general al Direcției de Petrol și Gaze din Ministerul Energiei, poziție vacantă după pensionarea lui Corneliu Condrea, cel care a ocupat această funcție ani la rând. 

Numirea sa este interimară, ceea ce îi permite să ocupe poziția de director general fără concurs, însă mandatul său poate fi prelungit pe o perioadă nedeterminată de timp.

Funcția de director general al Direcției de Petrol și Gaze din Ministerul Energiei este extrem de importantă, în contextul modificărilor legislative în domeniu care se pregătesc, care pot încuraja sau bloca investițiile în sector și în special cele din Marea Neagră – cum este Legea offshore sau aprobarea prin lege a OUG 64/2016 privind liberalizarea pieței gazelor. Aceste proiecte de acte normative se află acum în Parlament, iar Comisia de Industrii a Camerei Deputaților, camera decizională, nu se grăbește să le adopte, cerând noi puncte de vedere la Ministerul Energiei, cu toate că instituția și-a exprimat poziția în repetate rânduri. Corneliu Condrea, cel care a fost anterior în funcție, a avut divergențe cu președintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu, fiind dat chiar afară de la o ședință parlamentară pe tema liberalizării pieței gazelor, după ce a fost făcut de Iancu „mincinos” (puteți citi mai multe amănunte AICI).

Pus și la ACROPO

Totodată, informațiile din CV-ul propriu (pe care îl găsiți AICI) arată că, în luna aprilie a acestui an, Cristian-Florin Gheorghe a devenit membru și în Consiliul de Administrație (CA) la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO). Aceasta este o instituție foarte importantă pentru statul român, înființată în contextul în care companiile concesionare din Marea Neagră au descoperit zăcăminte importante de hidrocarburi și se pregătesc să treacă la etapa de dezvoltare și punere în producție a acestora.

Potrivit Legii nr 165/2016, ACROPO are rolul de a supraveghea operațiunile petroliere din Marea Neagră și a de limita apariția accidentelor ca urmare a derulării acestor activități.

Dezastru în cifrele Oil Terminal

Specialistul în deșeuri, absolvent al Universității Bioterra – Facultatea de Inginerie și Management Agroturistic, a intrat în atenția presei anul trecut, după ce a fost numit în fruntea Consiliului de Administrație (CA) al Oil Terminal, o companie strategică  a statului român. După un an de mandate interimare la Oil Terminal, la începutul lunii aprilie a acestui an a fost ales, printr-o recrutare de fațadă, președinte al CA cu mandat plin de patru ani, așa cum NewsEnergy a relatat pe larg.

  • Sub conducerea sa a Consiliului de Administrație, Oil Terminal a terminat primul trimestru al anului cu un profit ridicol, de circa 16.700 lei, în condițiile în care administratorii și-au triplat indemnizațiile lunare, până la o valoare medie de 7.000 lei/lună.

Ascensiunea lui Florin Gheorghe din 2016 încoace este spectaculoasă, dat fiind că din 2000 și până atunci s-a ocupat doar de valorificarea deșeurilor, apoi de comerțul cu piese auto. Conform informațiilor din piață, el este însă un apropiat al ALDE, partid care, la „împărțitea prăzii” cu PSD după câștigarea alegerilor parlamentare, a „primit” sectorul energetic și Ministerul Energiei.

(Sursa foto: Pixabay)

RECOMANDĂRI:

Administratorii Oil Terminal și-au triplat indemnizațiile, profitul companiei s-a prăbușit dramatic

ALDE și-a impus pe 4 ani oamenii în Oil Terminal, printr-o recrutare de fațadă

Parlamentul pune în pericol producția de gaze din Marea Neagră și securitatea energetică a României

Un gigant prezent și în România a câștigat primul contract de la ExxonMobil pentru Neptun Deep

Studiu Deloitte. Cu cât taxează România sectorul upstream de petrol și gaze, față de alte state producătoare