Skip to main content

Americanii de la ExxonMobil au ales grupul Schlumberger pentru primul contract important vizând achiziția de echipamente și componente submarine necesare punerii în producție a zăcămintelor de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep. Istoria acestui grup este extrem de interesantă, fiindcă fondatorii lui, frații Conrad și Marcel Schlumberger, au derulat prospecțiuni geofizice în România încă din 1923.

  • Compania OneSubsea, o subsidiară a gigantului Schlumberger, a câștigat un contract în valoare de circa 93 milioane de dolari pentru vânzarea de echipamente submarine necesare producției de hidrocarburi din Marea Neagră, potrivit informațiilor publicate de Upstreamonline.

Conform sursei citate, subsidiara Schlumberger a primit recent notificarea oficială că a câștigat contractul, a cărui valoare este mult mai mică decât cele 260 milioane de dolari, fără TVA, estimate de ExxonMobil atunci când a făcut cererea de ofertă în cadrul procedurii de negociere lansate în iunie anul trecut.

De altfel, atunci când a lansat cererea de oferte, americanii de la Exxon au anunțat că prețul ofertei va avea o pondere de 50% la atribuirea contractului, celălalt criteriu fiind măsura în care firmele ofertante pot genera economii de costuri pentru proiectul Neptun Deep prin ofertele lor.

Competitorii OneSubsea au fost alți giganți cu afaceri anuale de miliarde sau chiar zeci de miliarde de euro, respectiv: TechnipFMC (Marea Britanie), Baker Hughes (GE Oil & Gas) și norvegienii de la Aker Solutions.

Schlumberger, afaceri în România din 1923

Grupul Schlumberger reprezintă cel mai mare furnizor la nivel global de tehnologie și soluții pentru companiile de petrol și gaze. Grupul, cu afaceri de 30,4 miliarde de dolari în 2017, desfășoară activități în peste 85 de țări, fiind prezent și în România, unde are câteva sute de angajați, inclusiv la baza de servicii deschisă în Ploiești.

România este una dintre primele țări din lume în care Schlumberger a derulat afaceri, încă din anii 1920. Istoricul grupului arată cum fondatorii Schlumberger, frații Conrad și Marcel Schlumberger, au derulat prospecțiuni geofizice încă din 1923 în România, unde au efectuat prima lor cartografiere a unui zăcământ de petrol utilizând prospectarea electrică.

Investiții de miliarde de dolari în Marea Neagră

Acest contract este prima comandă majoră făcută de ExxonMobil pentru Neptun Deep, gigantul american care încă așteaptă oferte la un posibil contract de un miliard de dolari pentru inginerie, construcție și instalații necesare dezvoltării zăcămintelor din zona de mare adâncime a Mării Negre. Anunțul de intenție pentru acordul-cadru în valoare de un miliard de dolari a fost lansat în prima jumătate a anului trecut.

  • ExxonMobil este partener în proiectul NeptunDeep cu compania românească OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV. Consorțiul a anunțat că a investit deja peste 1,5 miliarde de dolari în lucrările de explorare, care au relevat zăcăminte de gaze naturale estimate la 42-84 miliarde metri cubi.

Acestea ar putea fi însă mult mai mari, judecând numai după amploarea investițiilor planificate de cei doi operatori, dar și de Transgaz, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor.

  • Recent, Sorin Gal, director general în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, a declarat că rezervele din Marea Neagră, în toate perimetrele în care s-au efectuat explorări, se ridică la circa 200 miliarde metri cubi, ceea ce înseamnă că România și-ar putea dubla producția de gaze, până la 18-20 miliarde metri cubi anual, în 2025, când toate perimetrele vor fi puse în producție.

„Când vor funcţiona la maximum, vor fi 9-10 miliarde de metri cubi de gaze pe an care vor veni din Marea Neagră, timp de 20 de ani, care vor aduce statului român redevenţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani. (…) Există circa 200 de miliarde de metri cubi rezerve în Marea Neagră doar pe ceea ce s-a săpat, adică perimetrele deţinute de Lukoil, ExxonMobil şi OMV Petrom, respectiv Black Sea Oil and Gas”, a spus oficialul ANRM.

Alți concesionari ai perimetrelor din Marea Neagră mai sunt: compania Black Sea Oil&Gas, deținut de fondul de investiții Carlyle, dar în acționariatul căreia a intrat anul trecut și BERD, pentru perimetrele concesionate  – Pelican și Midia; asocierea Lukoil (Rusia) – Romgaz, producătorul de stat de gaze, în perimetrul Trident; Petromar Resources, din grupul Upetrom, controlat de Gabriel Comănescu, care s-ar afla în negocieri avansate cu un partener pentru a explora cele două perimetre concesionate în Marea Neagră (Muridava și Cobălcescu).

Proiectul consorțiului ExxonMobil-OMV Petrom este cel mai mare de până acum. Cei doi investitori nu au luat încă decizia finală de investiție, ea fiind așteptată pentru finalul acestui an, în funcție de mai mulți factori, printre care legislația în domeniu și cadrul fiscal aplicabil, care nu sunt nici acum finalizate.

Sursa foto: OMV Petrom

TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

OMV va schimba în câteva zile pe ultimul român din conducerea Petrom

Transgaz a dat startul lucrărilor la conducta BRUA

ALDE și-a impus pe 4 ani oamenii în Oil Terminal, printr-o recrutare de fațadă

Studiu Deloitte. Cu cât taxează România sectorul upstream de petrol și gaze, față de alte state producătoare

Analiză Deloitte: România, un caz atipic în Europa privind obligația de tranzacționare centralizată a gazelor naturale