Skip to main content

Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la stațiile de comprimare gaze naturale de la Podișor, Bibești, și Jupa din cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului național de transort gaze naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), Faza I”, a anunțat operatorul de transport.

Fiecare stație va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale, se arată într-un comunicat al companiei.

Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare gaze naturale a fost câștigat de un consorțiu de firme românești, condus de INSPET SA Ploiești. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.

Importanța strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanțarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 Euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.

Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar.

Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 mil. euro. Uniunea Europeană acoperă 179, 3 mil euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate.

La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la graniță; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la graniță.

Termenul estimat de finalizare a lucrărilor în această etapă este 31 decembrie 2019, mai arată Transgaz.

CITEȘTE ȘI:

În luna aprilie încep lucrările la BRUA, cel mai amplu proiect de infrastructură energetică al României

Războiul energetic al Rusiei și riscurile pentru Europa

Republica Moldova vrea să urgenteze lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău

ANALIZĂ. Ucraina ține Ungaria în șah pentru gazele din Marea Neagră

Analiză Deloitte: România, un caz atipic în Europa privind obligația de tranzacționare centralizată a gazelor naturale

Analistul Vladimir Socor: Regiunea Mării Negre, un laborator de experimente pentru Rusia

Iulian Fota: Traversăm cea mai periculoasă perioadă de la sfârșitul Războiului Rece