Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a semnat ordinul de începere a lucrărilor la stațiile de comprimare gaze naturale de la Podișor, Bibești, și Jupa din cadrul proiectului „Dezvoltarea sistemului național de transort gaze naturale pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA), Faza I”, a anunțat operatorul de transport.
Fiecare stație va fi echipată cu câte două agregate de comprimare (unul în funcțiune și unul de rezervă) şi va avea capacitatea tehnică de asigurare a fluxului bidirecțional de gaze naturale, se arată într-un comunicat al companiei.
Contractul de execuție a celor trei stații de comprimare gaze naturale a fost câștigat de un consorțiu de firme românești, condus de INSPET SA Ploiești. Valoarea contractului este 288,7 milioane lei, la care se adaugă TVA.
Importanța strategică a proiectului a determinat Uniunea Europeană să se implice în finanțarea proiectării celor trei staţii de comprimare, printr-un grant în valoare de 1.519.342 Euro, reprezentând 50% din cheltuielile eligibile estimate.
Pe lângă cele trei staţii de comprimare, proiectul BRUA Faza 1 presupune şi construcția conductei de transport gaze naturale Podișor-Recaș în lungime de 479 km, cu diametru de 32” (Dn 800) și presiunea de proiectare de 63 bar.
Valoarea totală estimată pentru Faza I este de 478,6 mil. euro. Uniunea Europeană acoperă 179, 3 mil euro, printr-un al doilea grant, care reprezintă 40% din cheltuielile eligibile estimate.
La finalizarea fazei I se va asigura fluxul de gaze naturale spre: Ungaria, prin interconectorul Horia – Csanadpalota a 1,75 mld. Smc/an (200 mii Smc/h), la 40 bar la graniță; Bulgaria prin interconectorul Giurgiu – Ruse a 1,5 mld Smc/an (171 mii Smc/h), la 30 bar la graniță.
Termenul estimat de finalizare a lucrărilor în această etapă este 31 decembrie 2019, mai arată Transgaz.
CITEȘTE ȘI:
Războiul energetic al Rusiei și riscurile pentru Europa
Republica Moldova vrea să urgenteze lucrările la gazoductul Ungheni-Chișinău
ANALIZĂ. Ucraina ține Ungaria în șah pentru gazele din Marea Neagră
Analistul Vladimir Socor: Regiunea Mării Negre, un laborator de experimente pentru Rusia
Iulian Fota: Traversăm cea mai periculoasă perioadă de la sfârșitul Războiului Rece