Pe 22 aprilie este sărbătorită la nivel global Ziua Planetei Pământ, tema acestui an fiind reducerea poluării cu plastic, care are efecte dintre cele mai diverse: de la otrăvirea și afectarea vieții marine, murdărirea plajelor și a peisajelor, până la perturbări hormonale în organismul uman.
Ziua Planetei Pământ din acest an se va concentra așadar pe schimbarea atitudinii și a comportamentului oamenilor față de plastic, pentru ca în final să se ajungă la o reducere semnificativă a poluării cu acest material.
Cu această ocazie, ONG-urile active în domeniu, cum e, de pildă liderul Earth Day Network, și-au propus să:
- Conducă și să sprijine adoptarea unui cadru global pentru reglementarea poluării cu plastic
- Educe și mobilizeze cetățenii globului să ceară de la guvernanți și corporații să controleze și să reducă poluarea cu plastic
- Informeze și să determine cetățenii să o ia ca pe o responsabilitate personală poluarea cu plastic pe care fiecare dintre noi o generează, prin reducerea consumului obiectelor de plastic, reutilizarea și reciclarea lor
- Să colaboreze cu universitățile, profesorii și elevii pentru a înceta poluarea cu plastic
- Să determine jurnaliștii de pe glob să scrie despre această problemă și despre soluțiile pentru ea care apar
Ziua Planetei a fost sărbătorită prima dată pe 22 aprilie 1970, când peste 20 de milioane de oameni s-au strâns în demonstrații de-a lungul Statelor Unite. Atenția lumii se îndreaptă acum spre încălzirea globală și schimbările climatice. 195 de țări au căzut de acord să ia măsuri pentru prevenirea schimbărilor climatice la Paris (COP 21).
Earth Day Network își propune să planteze 7,8 miliarde de copaci, câte unul pentru fiecare om de pe planetă, până în 2020, când se vor împlini 50 de ani de la prima aniversare a Planetei Pământ.
ONU: Creșterea producției de plastic, „o criză planetară”
În ultima vreme au fost publicate mai multe rapoarte şi studii cu privire la viaţa marină care se confruntă cu pericolul reprezentat de prezenţa a milioane de tone de deşeuri din plastic ce ajung în fiecare an în oceane. Anul trecut, în stomacul unei unei balene găsită moartă în Norvegia au fost descoperite peste 30 de pungi de plastic. De asemenea, în Franţa a fost găsită în carcasa unei balene moarte o cantitate de 800 de kilograme de plastic.
Agenţia UN-Oceans, un mecanism de coordonare al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a catalogat fenomenul creşterii producţiei mondiale de plastic drept „o criză planetară”.
Începând din 2015, au fost generate peste 6,3 miliarde de tone de deşeuri de plastic, doar 20% din acestea fiind reciclate sau distruse prin incinerare. Restul ajunge în mediul natural sau în gropile de gunoi.
Potrivit unui studiu publicat în luna ianuarie în jurnalul Science, deşeurile de plastic rămase agăţate în corali îmbolnăvesc recifele. Conform estimărilor, numai în regiunea Asia-Pacific, 11,1 miliarde de obiecte din plastic – printre care se numără pungi de cumpărături, plase de pescuit şi chiar şi scutece şi pliculeţe de ceai – sunt prinse de recife, aceste cifre putând fi cu până la 40% mai mari până în anul 2025 pe fondul creşterii continue a nivelului de poluare a apelor.
Sursa foto: Pixabay
RECOMANDĂRI:
Apelul Prințului Charles pentru o „economie albastră”, care să protejeze resursele oceanului