Parlamentul European urmează să dea undă verde marți stabilirii obiectivului de emisii zero pentru autoturismele și camionetele noi din 2035, parte a pachetului „Pregătiți pentru 55” (Fit for 55), a anunțat instituția.
Noua legislație stabilește foaia de parcurs către zero emisii de CO2 pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi în 2035, sporind astfel contribuția transportului rutier la obiectivul UE privind neutralitatea climatică.
Acordul încheiat cu Consiliul în decembrie anul trecut include, de asemenea, obiective intermediare de reducere a emisiilor pentru 2030 (55% pentru autoturisme și 50% pentru camionete), precum și o nouă metodologie de evaluare a emisiilor de CO2 pe parcursul întregului ciclu de viață al unui vehicul.
Evaluarea emisiilor pe durata ciclului de viață
Prin acest acord, Parlamentul a reușit să introducă o metodologie pentru evaluarea și raportarea datelor privind emisiile de CO2 pe ciclul de viață complet ale mașinilor și furgonetelor vândute pe piața UE. Comisia Europeană va prezenta această metodologie până în 2025, însoțită de propuneri legislative, după caz.
Comisia va publica, de asemenea, un raport până la sfârșitul anului 2025 și, ulterior, la fiecare doi ani, pentru a evalua progresul către mobilitatea rutieră cu emisii zero. Raportul va acoperi impactul asupra consumatorilor și ocupării forței de muncă, progresul în eficiența energetică și accesibilitatea vehiculelor cu emisii zero și scăzute, precum și informații despre piața vehiculelor second-hand.
De asemenea, Comisia va monitoriza și va raporta anual decalajul dintre valorile limită de emisie și datele reale privind consumul de combustibil și energie, cu scopul de a ajusta emisiile specifice medii de CO2 ale producătorului începând cu 2030.
La 14 iulie 2021, în cadrul pachetului „Pregătiți pentru 55” (Fit for 55), Comisia a prezentat o propunere legislativă de revizuire a standardelor de performanță privind emisiile de CO2 pentru autoturismele și vehiculele utilitare ușoare noi. Propunerea urmărește să contribuie la obiectivele climatice ale UE pentru 2030 și 2050, să aducă beneficii cetățenilor și să stimuleze inovarea în domeniul tehnologiilor cu emisii zero.
Mai multe detalii găsiți AICI.