Skip to main content

Majorarea redevențelor petroliere va descuraja semnificativ interesul companiilor de a încheia noi acorduri petroliere, cu efect negativ asupra investițiilor viitoare, ceea ce va genera un impact negativ asupra securității energetice naționale, asupra economiei românești și asupra veniturilor bugetului de stat. Măsura nu ține cont de specificul geologic al României și pune în pericol proiecte strategice ale României, a transmis vineri Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG).

Redăm, mai jos, comunicatul de presă:

„FPPG a luat act cu mare îngrijorare de adoptarea Ordonanței de Urgență privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică și privată a statului precum și pentru administrarea eficientă a proprietăților statului (“Proiect OUG“), care vizează, printre altele, creșterea cotelor de redevențe petroliere pentru viitoarele acorduri petroliere.

Nu au fost respectate normele de tehnică legislativă.

Textul nu a fost supus consultării în Consiliul Economic Social (CES) și nu a respectat principiile elementare ale consultării publice.

Impozitarea efectivă a producției de petrol și gazelor naturale în România este mult peste media UE și face ca proiectele energetice ale țării să nu fie competitive.

Având în vedere mediul fiscal actual al sectorului energetic, caracterizat de o impozitare suplimentară semnificativă, precum și necesitatea constantă de investiții pentru menținerea producției de hidrocarburi și susținerea tranziției energetice, propunerea de ajustare a cotelor redevențelor petroliere reprezintă un aspect deosebit de preocupant, descurajând încheierea unor viitoare acorduri petroliere.

Cu această ocazie, dorim să subliniem că actualul sistem de impozitare specific sectorului de petrol și gaze naturale din România include, pe lângă impozitele generale aplicabile operatorilor economici alte impozite, contribuții, redevențe și măsuri de impozitare specifice, scoțând cu mult România din media de impozitare a UE.

Ordonanța de Urgență are un efect negativ semnificativ asupra investițiilor, producției viitoare de petrol și gaze naturale.

În aceste circumstanțe, considerăm necesară excluderea prevederilor referitoare la modificarea cotelor redevențelor petroliere din Proiectul de Ordonanță de Urgență. Aceste modificări vor avea un impact semnificativ asupra investițiilor, descurajându-le, generând consecințe negative asupra securității energetice naționale, economiei românești și veniturilor bugetului de stat.

Astfel, măsurile propuse vor influența semnificativ negativ investițiile, având un impact direct asupra producției viitoare de petrol și gaze naturale. Redevențele mai ridicate vor majora costul marginal al extracției resurselor de hidrocarburi, totodată, descurajând dezvoltarea rezervelor marginale.

Măsura nu ține cont de specificul geologic al României și pune în pericol proiecte strategice ale României. Această inițiativă pare să nu țină cont de specificul geologic al României, cu zăcăminte onshore mature și o producție internă deja în declin.

Este important să subliniem faptul că țara noastră înregistrează una dintre cele mai scăzute producții per sondă în cadrul Uniunii Europene, având un grad ridicat de fragmentare a zăcămintelor. Astfel, modificările propuse în cotele de redevențe petroliere ar putea reduce atractivitatea perimetrelor petroliere scoase ulterior la licitație pentru potențialii investitori sau chiar de a-i descuraja complet pe aceștia de la a participa la rundele viitoare de licitație.

În concluzie, FPPG subliniază că implementarea a unei astfel de creșteri a cotelor redevențelor petroliere va descuraja semnificativ interesul companiilor de a încheia noi acorduri petroliere (cu efect negativ asupra investițiilor viitoare), ceea ce va genera un impact negativ asupra securității energetice naționale, asupra economiei românești și asupra veniturilor bugetului de stat.

Federația Patronală Petrol și Gaze, în calitate de reprezentant al industriei de țiței și gaze, respectiv, peste 98% din producătorii României, rămâne deschisă la dialog”.

Dublă aplicare a ratei inflației

Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru bunurile proprietatea publică şi privată a statului precum şi pentru administrarea eficientă a proprietăților statului a fost adoptată vineri, 27 octombrie, de Guvern.

Conform proiectului de Ordonanţă publicat, pe 4 octombrie, pe site-ul Ministerului Finanţelor, taxele, tarifele şi redevenţele din domeniul petrolier şi minier vor fi indexate anual cu rata inflaţiei aferente anului anterior plăţii acestora. Într-un comunicat ulterior, FPPG a explicat că deoarece baza de redevențe este calculată în funcție de prețurile realizate, inflația este deja reflectată în formula actuală de determinare a redevențelor petroliere. În consecință, o astfel de măsură ar însemna o dublă aplicare a ratei inflației.

România încasează, în prezent, peste două miliarde de lei din redevenţe, din care cel mai mult 1,2 miliarde de lei, din exploatarea de gaze naturale, conform datelor prezentate, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, conform Agerpres.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

ACUE: Sănătatea financiară a furnizorilor de energie în sezonul rece, esențială

ACUE solicită Guvernului să își respecte obligațiile asumate față de consumatorii de energie

AFEER: Competiţia în piaţa de furnizare a energiei s-a redus drastic

1 din 10 lei încasați de stat din taxe în 2022 a provenit din sectorul de petrol și gaze

Ministrul Energiei: Dacă iarna va fi moderată, România nu va avea nevoie de importuri