Skip to main content

De curând, Ministerul Energiei a anunțat că antreprenorii români ar putea accesa din nou finanțări nerambursabile în cea de-a doua etapă a proiectului Electric Up. În noua etapă, beneficiarii pot obține o finanțare nerambursabilă de până la 150.000 euro, (din care se subvenționează 75% din cheltuielile eligibile, iar 25% este contribuție proprie), o majorare considerabilă față de cuantumul maxim al ultimei ediții. 

Obiectul Electric Up 2 constă în finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici din domeniul HoReCa, deținători de hoteluri, restaurante, baruri, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 27 kWp-150 kWp, sisteme care folosesc sursele regenerabile de energie, nepoluante, precum și cel puțin o staţie de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare.

Actul normativ prevede o serie de modificări față de prima ediție a schemei de finanțare, care a fost derulată în perioada 2020-2023, cea mai importantă fiind creșterea bugetului de finanțare la 450 de milioane de lei. Această schimbare vine în sprijinul IMM-urilor și sectorului HORECA și este dublată de beneficiile de mediu, respectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic. Actul mai prevede și extinderea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea etapelor 2 și 3.

Proiectul urmează să intre curând în vigoare, așadar majoritatea aplicanților încep deja demersurile pentru obținerea unei finanțări.

Dacă te întrebi cum poți deveni beneficiar în cadrul proiectului, care sunt etapele și ce partener să alegi pentru implementarea soluțiilor și întocmirea dosarului, Adrem a pregătit un ghid menit să ajute deținătorii de IMM-uri să navigheze mai ușor în drumul către eficientizarea afacerii lor prin accesarea fondurilor Electric Up.

De mai bine de 30 de ani, Adrem este unul dintre cei mai mari furnizori din România pentru sisteme de soluții de eficientizare și consum inteligent dedicate ambelor segmente B2B și B2C, punând în prim plan energia verde prin oferta extinsă de soluții la cheie pentru eficiență energetică, sisteme fotovoltaice, sisteme de stocare energie, pompe de căldură, stații de încărcare mașini electrice, soluții de iluminat inteligent și altele.

Adrem s-a implicat cu succes în programe de finanțare ce sprijină atât antreprenorii, cât și persoanele fizice în tranziția spre energia verde precum Casa Verde Fotovoltaice, Casa Eficientă Energetic și Electric UP, prima ediție. În cea dea doua etapă Adrem își propune să sprijine firmele mici și mijlocii din România în tranziția spre energia verde, cu soluții fotovoltaice la cheie cu elemente de stocare, instalare stații de încărcare mașini electrice.

Adrem susține crearea unui viitor mai verde, mai curat, și mai independent energetic, de aceea implicarea în Electric Up 2 este o prioritate. Compania își propune să sprijine investițiile în energie regenerabilă, deoarece crede că ele sunt o garanție pentru viitor. Dacă deții un IMM și dorești să ai un control sporit în ceea ce privește costurile energiei, ar trebui, cu siguranță, să iei în calcul accesarea fondurilor de proiect.

Citește ghidul de mai jos, vezi care sunt pașii de parcurs și cum te putem ajuta să obții finanțarea:

Ghidul ADREM pentru Electric Up 2:

Pasul 1- Consultanță energetică personalizată și ofertare:

Un specialist Adrem te va contacta pentru a găsi soluția ideală pentru afacerea ta. Consultanții efectuează o evaluare detaliată a nevoilor afacerii tale și pregătesc o ofertă preliminară de soluții personalizate pentru eficientizarea consumului energetic și optimizarea proceselor, astfel încât să aducă cât mai multe beneficii.

Pasul 2 –  Semnarea contractului:

După acceptarea ofertei preliminare, urmează faza de proiectare și de înscriere în program cu ajutorul Adrem ca instalator partener. Ulterior semnării contractului se pregătește toată documentația tehnică pentru program.

Pasul 3 – Implementarea proiectului admis pentru finanțare:

Ministerul Energiei evaluează proiectul (pe o perioadă de 60 de zile) și este admis pentru finanțare. Implementarea se face în maxim 12 luni de la semnarea contractului. Peste 1.600 de angajați ADREM din toată țara îți stau la dispoziție de la proiectare și execuție, până la funcționare, fără griji. Adrem asigură servicii de modernizare a echipamentelor, integrare a surselor de energie din surse regenerabile – cât și implementarea sistemelor de monitorizare a consumului de energie.

Pasul 4 – Decontarea plăților eligibile

Se face în cuantum de 75% din valoarea proiectului implementat. Există și opțiunea de a alege un partener bancar pentru finanțarea proiectului, prin accesarea unui credit de cofinanțare. În momentul accesării fondurilor Ministerul Energiei decontează contravaloarea facturilor pentru soluțiile implementate, iar beneficiarii își pot acoperi datoriile la partenerul bancar ales.

Este important să știi că Adrem crede în parteneriate durabile și susține tranziția către un viitor independent energetic prin asigurarea de suport, consultanță și informații, oferind sprijin în toate etapele, de la realizarea și depunerea dosarului până la montaj și mai departe, pentru o relație sustenabilă de lungă durată.

Dacă iei în considerare acțiuni de eficientizare energetică pentru afacerea ta și ești în căutarea unui partener de încredere, contactează-ne telefonic la 0732.016.520, sau prin e-mail [email protected]  și începem să lucrăm la strategia ta personalizată de consum.

Mai multe informații despre documentația necesară, condiții de eligibilitate, actualizări despre statusul proiectului, și beneficiile implementării de soluții energetice puteți găsi pe site-ul https://eficientaenergetica.adrem.ro/.

Despre Adrem

Grupul Adrem (www.adrem.ro) sprijină tranziția spre energie verde prin oferta sa de soluții și servicii dedicate domeniului energetic, prin intermediul celor trei companii – Adrem Invest, Adrem Engineering și Adrem Link – fiecare specializată pe segmentul ei de piață. Peste 1.600 de angajați din 18 județe asigură expertiza și abilitățile necesare pentru planificarea, dezvoltarea și implementarea soluțiilor la cheie, personalizate pe nevoile clienților noștri, acoperind proiecte la nivelul întregii țări.

Adrem Invest (www.adreminvest.ro) este specializată în lucrări de dezvoltare, digitalizare și mentenanță a rețelelor electrice. Compania oferă servicii complete pentru rețelele de utilități, inclusiv administrarea grupurilor de măsură și managementul contorizării inteligente.

Adrem Engineering (www.adremengineering.ro) sprijină digitalizarea infrastructurii energetice românești, fiind lider pe piața locală de automatizări industriale și realizează de la lucrări complexe de antreprenoriat general la echipamente dezvoltate în cadrul Adrem (peste 3.000 de echipamente proprii RTU integrate în proiecte importante).

Adrem Link (www.adremlink.ro) își folosește experiența pentru a dezvolta și oferi soluții de eficientizare și consum inteligent punând în prim plan energia verde, dedicate ambelor segmente B2B și B2C – soluții la cheie pentru eficiență energetică, sisteme fotovoltaice, management energetic pentru orașe inteligente și soluții de iluminat inteligent. De asemenea, Adrem Link realizează citirea contoarelor electrice și deservește 1,4 milioane de abonați din regiunea Oltenia.