Skip to main content

Consiliul de Administrație al Electrica, una dintre cele mai valoroase companii aflate în portofoliul statului român, l-a ales astăzi în funcția de Președinte al Comitetului de Strategie și Guvernanță Corporativă pe Gicu Iorga. În prezent șef de birou vamal la Direcția Generală a Vămilor București, Gicu Iorga va fi responsabil acum și de direcția strategică, prioritățile și obiectivele pe termen lung ale Electrica și ale filialelor sale.

Decizia a fost comunicată astăzi la Bursa de Valori București.

Despre Gicu Iorga, fost șef al Vămii din Giurgiu și fost președinte al clubului de table din Giurgiu, presa a relatat în repetate rânduri că este un apropiat al fostului ministru ALDE al Energiei, Toma Petcu, fiind promovat în funcții publice importante și în companii valoroase de stat încă din timpul guvernării ALDE.

Criticat de PNL la vremea aceea, Gicu Iorga a fost numit în martie anul trecut de guvernul Orban în funcția de Secretar General Adjunct în cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, pe care a păstrat-o până în martie 2021.

Conform CV-ului său publicat pe site-ul Electrica, ultima sa diplomă de studii este de master în administrație publică la ASE București. Cea mai mare parte a activităţii sale profesionale a fost derulată în cadrul unor instituţii precum Autoritatea Naţională a Vămilor, A.N.A.F. – Direcţia Generală a Vămilor şi Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Bucureşti și A.N.S.V.S.A. Puteți citi CV-ul său complet AICI. Gicu Iorga este membru în CA al Electrica din 2017, iar la finele lunii aprilie a fost reales în această poziție, cu un mandat de 4 ani.

  • Grupul Electrica a avut, în 2020, venituri consolidate de 6,5 miliarde de lei și un profit net de 388 milioane lei (detalii, AICI).

Ce responsabilități are Comitetul de Strategie și Guvernanță Corporativă

Conform datelor de pe site-ul Electrica, Comitetul de Strategie și Guvernanță Corporativă ce va fi condus de Gicu Iorga are următoarele responsabilități cu privire la aspecte de strategie:

  • face propuneri Consiliului de Administrație (Consiliul) privind dezvoltarea planului strategic pe termen mediu, face recomandări cu privire la direcția strategică, prioritățile și obiectivele pe termen lung ale Electrica și ale filialelor sale (Grupul);
  • revizuiește propunerile conducerii privind bugetul anual individual și consolidat al Societății, bugetele anuale ale filialelor și planurile financiare anuale cu privire la investiții pentru companiile din Grup și face recomandări relevante Consiliului;
  • sprijină Consiliul în monitorizarea și evaluarea performanței Grupului în raport cu planul strategic aprobat, bugetele, planurile de investiții, tendințele industriei, tendințele piețelor locale și regionale, competitivitatea Societății și progresele tehnologice;
  • revizuiește periodic procesul global de planificare strategică, inclusiv procesul de elaborare a planului strategic pe termen mediu, face recomandări cu privire la aspectele ce pot fi îmbunătățite în planificarea strategică și furnizează feedback managementului executiv;
  • face recomandări Consiliului cu privire la propunerile de achiziții, retragerea din investiții, proiecte de investiții, societăți mixte și proiecte de colaborare, evaluând în special alinierea acestora cu strategia Grupului;
  • derulează orice alte activități sau își asumă alte responsabilități cu privire la chestiuni strategice care pot fi delegate periodic Comitetului de către Consiliu.

Decizii adoptate astăzi: cine conduce Electrica

Compania Electrica, la care Ministerul Energiei deține 48,8% din acțiuni, a transmis azi, la BVB: „În data de 6 mai 2021, Consiliul de Administrație al Electrica a hotărât următoarea componență a comitetelor consultative, începând cu data de 6 mai 2021 și până la data de 31 decembrie 2021:

Comitetul de Strategie și Guvernanță Corporativă:

  • Gicu Iorga – Președinte
  • George Cristodorescu – membru
  • Adrian-Florin Lotrean – membru

Comitetul de Audit si Risc:

  • Radu Mircea Florescu – Președinte
  • Dragoș-Valentin Neacșu – membru
  • Iulian Cristian Bosoancă – membru

Comitetul de Nominalizare si Remunerare:

  • Adrian-Florin Lotrean – Președinte
  • Radu Mircea Florescu– membru
  • Ion Cosmin Petrescu – membru

Iulian Cristian Bosoancă a fost ales Președinte al Consiliului de Administrație începând cu data de 6 mai 2021 și până la data de 31 decembrie 2021. Citiți anunțul complet AICI. Director general al companiei este Corina Popescu.

ARTICOLE SIMILARE:

ALDE vrea să își pună noi oameni în conducerea Electrica. Acționar minoritar: „Compania devine filială de partid”

Numiri noi în CA la Electrica: un fost șef al ANRE și doi foști administratori la Tarom