Skip to main content

Tânăra activistă suedeză Greta Thunberg a declarat astăzi, în deschiderea Forumului Economic Mondial de la Davos, că nu s-a făcut nimic pentru climă până acum, iar emisiile poluante nu au scăzut. Totodată, ea a îndemnat liderii lumii să asculte vocea tinerilor şi ştiinţa.

Greta Thunberg - Sursa foto: Facebook, pagina personala

Greta Thunberg – Sursa foto: Facebook, pagina personala

“Clima şi mediul sunt un subiect de actualitate astăzi. În practică, nu s-a făcut nimic, iar emisiile de CO2 nu au scăzut”, a spus ea, în cadrul conferinţei.

Greta Thunberg, care a inspirat o nouă generaţie de activişti să participe la Forumul Economic Mondial din acest an de la Davos, i-a îndemnat marţi pe liderii lumii să asculte vocile tinerilor şi ştiinţa.

“Nu sunt o persoană care să se plângă de faptul că nu este auzită. (…) Ştiinţa şi vocea tinerilor nu se află în centrul conversaţiei, dar trebuie să fie”, a adăugat activista suedeză.

Activiştii în pelerinaj

Mai mulţi tineri activişti au călătorit în acest an în staţiunea elveţiană Davos, călcând pe urma paşilor lui Thunberg, relatează Reuters.

  • Printre ”eroii climatici” celebraţi la Forumului Economic Mondial se numără tânărul irlandez Fionn Ferreira, care a creat o soluţie pentru prevenirea pătrunderii microplasticului în oceane, activista sud-africană Ayakha Melithafa, în vârstă de 17 ani, şi canadiana Autum Peltier, care militează pentru conservarea apei încă de când avea 8 ani.

”Este vorba despre noi şi generaţiile viitoare şi despre cei care sunt afectaţi astăzi”, a spus Thunberg. ”Trebuie să aducem ştiinţa în conversaţie”, a subliniat ea.

Forumul de la Davos, la a 50-a ediţie

Reuniunea din 2020 a Forumului Economic Mondial are ca temă principală ”Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă” („Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World”). Lideri de succes din întreaga lume din politică, domeniul afacerilor, societatea civilă, mediul academic, presă şi domeniul artistic vor fi prezenţi la evenimentele din staţiunea Davos din Alpii elveţieni.

  • Aproximativ 3.000 de participanţi din 117 ţări participă la cea de-a 50-a reuniune anuală, printre aceştia numărându-se preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, peste 120 de tineri lideri din societatea civilă – membri ai comunităţilor Global Shapers, Young Global Leaders şi Social Entrepreneur.

De asemenea, vor fi prezenţi zece lideri cu vârsta sub 20 de ani, inclusiv activista suedeză Greta Thunberg, precum şi Patriarhul ecumenic Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol – Noua Romă, anunţă www.weforum.org.