Skip to main content

Grupul grec PPC a anunțat finalizarea tranzacției prin care a achiziționat participațiile deținute de către Grupul Enel în România, încheind cu succes prima sa extindere majoră pe piața externă. De asemenea, Alessio Menegazzo a fost numit de către PPC în funcția de CEO și Country Manager al companiilor deținute în România. Acesta va coordona o echipă de manageri români ce va fi responsabilă de transformarea companiilor preluate de la Enel în lideri ai tranziției energetice către un sistem descentralizat și decarbonizat, au transmis PPC și Enel.

Astfel, PPC a finalizat achiziția tuturor participațiilor deținute de Enel S.p.A. („Enel”) și filialele sale din România, ca urmare a îndeplinirii anumitor condiții uzuale pentru acest tip de tranzacții, prevăzute în contractul de vânzare semnat în data de 9 martie 2023. În conformitate cu acordul de mai sus, PPC a plătit aproximativ 1,240 miliarde de euro, echivalentul unei valori a companiilor de aproximativ 1,900 miliarde de euro (100% din acțiuni).

Ca urmare a finalizării achiziției operațiunilor Enel din România, Grupul PPC ajunge la aproape 9 milioane de clienți, iar capacitatea sa totală instalată de producție de energie din surse regenerabile (energie hidroelectrică, eoliană, fotovoltaică etc.) crește la aproximativ 4,4 GW. Baza reglementată a activelor din sectorul de distribuție se majorează cu 40%. În plus, întreaga producție de energie electrică a Enel din România provine din surse regenerabile, ceea ce crește ponderea de „EBITDA verde” în EBITDA totală a PPC și îmbunătățește indicatorii ESG relevanți, a transmis PPC printr-un comunicat de presă.

„Obiectivul PPC este de a deveni lider pe piața energiei curate în Europa de Sud-Est, cu un plan de investiții axat pe regenerabile. Achiziția activităților Enel din România este alegerea ideală atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere al afacerilor. Astăzi, începem procesul de creștere și transformare în România, motivați de dorința de a deveni cea mai importantă companie de energie din țară”, a declarat Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC.

Enel România este un jucător cheie pe piața de energie din România, lider în domeniul energiei regenerabile, cu o capacitate totală instalată de 600 MW și cu încă 5 GW de proiecte în diferite stadii de dezvoltare. Din aceste motive, achiziția Enel România se aliniază strategiei PPC privind tranziția energetică, dar și planului său de dezvoltare în Europa de Sud-Est. Pe piața furnizării de energie electrică și gaze, compania are peste 3,1 milioane de clienți și 81 de magazine în toată țara. De asemenea, este operator al rețelei de distribuție în 3 regiuni ale țării, inclusiv în București, acoperind aproximativ o treime din teritoriul României, cu peste 133.000 km de rețea, și a instalat deja peste 1,4 milioane de contoare inteligente pentru clienți rezidențiali și companii, a explicat PPC.

Echipa de manageri români responsabili de transformarea durabilă

Alessio Menegazzo - sursa foto: Enel România

Alessio Menegazzo – sursa foto: Enel România

Totodată, Alessio Menegazzo a fost numit de către PPC în funcția de CEO și Country Manager al companiilor deținute în România. El are misiunea de a conduce transformarea acestor companii în lideri ai tranziției energetice, care să susțină dezvoltarea economică a României într-un mod sustenabil, a anunțat Enel România. Alessio Menegazzo s-a alăturat Enel România în 2009 și a coordonat în ultimii ani echipa responsabilă de promovarea unui sistem de dezvoltare durabilă și de integrarea sustenabilității în centrul culturii corporative.

Alessio Menegazzo va conduce o echipă formată din profesioniști români, cu experiență pe domeniile lor de activitate, inclusiv la nivel internațional. Membrii echipei au ca obiectiv construirea unei organizații care să răspundă rapid nevoilor clienților, să susțină și să conducă transformarea sectorului energetic din România într-unul decarbonizat, digital, descentralizat, care să ofere economiei și societății un avantaj competitiv într-o lume în schimbare, a explicat compania.

Iată câteva nume:

  • Mihai Pește – Director General Distribuție
  • Marius Chiriac – Director General Retail
  • Răzvan Popescu – Director Financiar (CFO)
  • Florin Gheorghiu – Director General Energie Regenerabilă
  • George Agafiței – Director Afaceri Instituționale și Sustenabilitate
  • Cristian Culea – Director Energy Management
  • Valeriu Binig – Director Reglementări și Antitrust
  • Oana Gherasim – Director de Comunicare

Mai multe detalii despre echipa de management a companiilor PPC în România sunt prezentate aici.

Despre PPC

Liderul pieței de energie în Europa de Sud-Est, cu o capitalizare bursieră de circa 3,5 miliarde de euro la 25 octombrie 2023, PPC produce, distribuie și furnizează energie electrică către clienți. Grupul PPC are unități de producție cu o capacitate instalată de peste 11,8 GW și deservește 8,7 milioane de clienți pe mai multe piețe din regiune, cu aproximativ 40 TWh de energie electrică furnizată, 77 TWh de energie distribuită și o producție de peste 24 TWh. Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piață), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziției EDS – Energy Distribution Solutions în 2018) și România (în urma achiziției companiilor Enel în România în luna octombrie 2023). PPC a fost fondată în 1950 și este listată la Bursa de Valori din Atena.

ARTICOLE SIMILARE:

Ambasada Sustenabilității în România organizează dezbaterea „Energia zilei de mâine”

Grecii de la PPC văd oportunități de creștere semnificative în România. Ce planuri au anunțat