Skip to main content

Hidroelectrica este focusată pe diversificarea surselor de energie și doreşte să instaleze inclusiv parcuri fotovoltaice flotante pe lacurile sale, a declarat ieri Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica, la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional, organizată de Focus Energetic. Totodată, el a spus că vrea să demonteze acele teorii conform cărora preţurile energiei pe care le vedem acum în piaţă sunt cauzate de producători.

„Am dat drumul la un proiect pilot în acest sens, care se află în procedură de achiziţie publică. Vom merge pe o diversificare a surselor de producţie exclusiv din surse regenerabile. Suntem în diverse faze de due dilligence pentru parcuri fotovoltaice şi eoliene de peste 2.000 MW. Sunt informaţii confidenţiale. Se analizează respectivele proiecte. Focusul nostru este pentru o creştere a capacităţii de producţie, în special din surse eoliene şi fotovoltaice. Ne uităm cu interes la zona de offshore. Aşteptăm o clarificare a legislaţiei pe această zonă, care, sigur, va ajuta foarte mult sectorul de gaze, dar sperăm că va reglementa la fel ca în toate ţările cu potenţial offshore şi în zona eoliană. Şi pe acest segment dorim să ne implicăm activ”, a punctat Bogdan Badea, citat de Agerpres.

Bogdan Badea: Prețurile la care am vândut energia în 2021 au fost apropiate de anii anteriori

Totodată, el a subliniat că preţurile la care Hidroelectrica a vândut energia în 2021 au fost apropiate de cele din anii anteriori, iar preţul mediu pe OPCOM la toată energia tranzacţionată în 2021 este de circa 270 lei.

„Ştiu, au fost multe voci care au spus că aceste profituri ale producătorilor se bazează pe creşterea de preţ din acest an. În cazul Hidroelectrica, compania vinde energie preponderent pe pieţele OPCOM, pe pieţele forward. Cu alte cuvinte, energia vândută pentru anul 2021 a fost într-o foarte mare măsură tranzacţionată la preţuri apropiate de cele ale anilor trecuţi. Ca atare, dacă luăm un preţ mediu pe OPCOM, nu cred că depăşim în acest moment, la toată energia tranzacţionată în 2021, undeva la 270 lei”, a spus preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

El a adăugat că: „Nu are nicio legătură cu ceea vedeţi acum pe piaţa pentru ziua următoare. Şi pe piaţa pentru ziua următoare, în baza obligaţiilor pe care Hidroelectrica şi le-a luat în relaţia cu Consiliul Concurenţei, şi acolo avem nişte limitări de tranzacţionare, de preţuri, aşa că vreau să demontez acele teorii conform cărora preţurile pe care le vedeţi acum în piaţă sunt datorate producătorilor, Hidroelectrica, sau altor elemente. Nu au legătură cu noi. Noi întotdeauna, transparent, am pus la dispoziţie preţurile medii cu care am tranzacţionat, cantităţile de energie, şi vom pleda întotdeauna pentru o transparentizare cât mai mare a preţului energiei, astfel încât oricine să poată avea o imagine corectă asupra situaţiei din sistemul energetic”.

În primele 9 luni, pe fondul unei hidraulicităţi crescute, Hidroelectrica a produs peste 13,4 TWh, cu 1,4 TWh peste cantităţile produse anul trecut în aceeaşi perioadă, a mai spus Bogdan Badea.

ARTICOLE SIMILARE:

CE Oltenia se așteaptă ca planul său de restructurare să fie aprobat la Bruxelles în ianuarie

INTERVIU // Teodor Chirica, Nuclearelectrica: Nu cred ca printr-o abordare ideologica se pot atinge tintele asumate de reducere a emisiilor. Rolul tehnologiei NuScale