Skip to main content

Hidroelectrica, liderul producției de energie hidro din România, a anunțat pe 21 iulie semnarea contractului cu WALDEVAR Energy pentru dezvoltarea proiectului pilot NUFĂRUL – un sistem fotovoltaic flotant de panouri amplasat în județul Olt, cu o putere instalată de 10 MW. Inițiativa marchează o premieră tehnologică la nivel național și reprezintă un pas important în direcția diversificării surselor de energie regenerabilă și a valorificării suprafețelor acvatice. Proiectul beneficiază de sprijinul unor subcontractanți și parteneri tehnologici, fiind primul de acest tip implementat în portofoliul Hidroelectrica.

Contractul a fost atribuit în urma unei proceduri competitive (licitație deschisă), în cadrul căreia au fost depuse două oferte, câștigătorul desemnat fiind WALDEVAR Energy cu sprijinul subcontractanților și terților susținători: MARINE RESEARCH, SC DHI-SW PROJECT SRL și MAKOR ENERGY SOLUTIONS, a transmis Hidroelectrica, într-un comunicat de presă.

  • Valoarea contractată este de 39.250.000,00 lei fără TVA, cu termen de realizare de 14 de luni (4 luni pentru proiectare și 10 luni pentru execuție).

Scopul obiectivului de investiții „Sistem fotovoltaic flotant – proiect pilot NUFĂRUL” este realizarea unei noi capacităţi de producere de energie electrică prin intermediul unei centrale electrice fotovoltaice cu amplasare în zona de sud a României, în județul Olt, pe luciul lacului de acumulare care deservește Centrala Hidroelectrica Ipotești, aflat în exploatarea Hidroelectrica.

Obiectivele urmărite prin realizarea unei centrale electrice fotovoltaice (CEF) flotante sunt legate de:

  • Realizarea unei capacități suplimentare de producție a energiei electrice din sursă regenerabilă;
  • Diversificarea portofoliului de producție Hidroelectrica;
  • Valorificarea potențialului luciului de apă al lacurilor de acumulare;
  • Eficientizarea modului de exploatare și de valorificare a energiei electrice produse ca urmare a sinergiei dată de utilizarea capacității de producție solare cu cea hidro din amplasament;
  • Acumularea de know-how privind realizarea și exploatarea capacităților solare;
  • Replicarea conceptului și a soluțiilor utilizate în cadrul prezentului proiect în celelalte amenajări hidroenergetice;

Sunt avute în vedere lucrări de execuție „la cheie” a obiectivului de construire a acestui sistem fotovoltaic flotant, care includ:

  • proiectarea tehnică
  • achiziția echipamentelor
  • realizarea lucrărilor de montaj și instalare:
  • Instalarea de panouri fotovoltaice bifaciale cu rezistență la umiditate ridicată
  • Realizarea de structuri modulare din HDPE (polietilenă de înaltă densitate) sau soluții inovatoare sustenabile
  • Soluții de ancorare pentru stabilizare și adaptare la variațiile nivelului apei
  • Configurație electrică
  • Invertoare și sistem de cablare optimizat pentru reducerea pierderilor
  • Soluția integrării cu rețeaua națională
  • Automatizare și monitorizare
  • Testare și punere în funcțiune

Sistemul fotovoltaic constă în panouri fotovoltaice de 620 Wp, invertoare de 100 kW, putere totală instalată în panouri de 10 MW și energia produsă de circa 13,4 GWh/an. Racordarea la Sistemul Energetic Național se va face prin intermediul a 4 posturi de transformare cu racordare în stația electrică a Centralei Hidroelectrice Ipotești, existente.

“Acesta este primul proiect de sistem flotant panouri fotovoltaice pentru Hidroelectrica și reprezintă un succes în demersurile noastre de a dezvolta zona de inovație și de diversificare a producției”, a declarat Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica.

Această investiție marchează o premieră pentru companie, fiind primul proiect de sistem flotant de panouri fotovoltaice implementat de Hidroelectrica. Prin această achiziție, compania face un pas important către eficientizarea resurselor, diversificarea portofoliului, oferirea de servicii complexe prin accesarea tehnologiilor moderne din domeniu. Compania își reafirmă astfel angajamentul față de promovarea energiilor regenerabile și modernizarea infrastructurii de producție, în linie cu strategia națională de tranziție către o economie verde și sustenabilă, a transmis Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie verde din România și furnizează servicii tehnologice esențiale pentru Sistemul Energetic Național. Compania operează 188 centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,4 GW și – în plus, deține un parc eolian la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW, centrala electrică fiind în operare încă din anul 2014.

La nivel continental, Franța deține în prezent cel mai mare parc fotovoltaic flotant din UELes Îlots Blandin, inaugurat recent de Q ENERGY și Velto Renewables. Proiectul are o capacitate instalată de 74,3 MWp, peste 135.000 de panouri solare instalate pe platforme plutitoare de ultimă generație, dezvoltate în Franța, și se întinde pe 127 de hectare de foste cariere de pietriș.

(Sursa foto: Pixabay.com)

CITEȘTE ȘI:

Unitate de biometan în Alba: DN AGRAR și BSOG Energy semnează acordul de dezvoltare