Skip to main content

Aderarea României cu granițele terestre la spațiul Schengen rămâne una dintre prioritățile legislative cheie aflate pe masa eurodeputaților români. Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță spune, într-un interviu acordat NewsEnergy.ro, în care am discutat despre viziunea unei tranziții verzi de succes, că România trebuie să profite de afluxul de fonduri europene. Oportunitățile de dezvoltare în beneficiul cetățenilor sunt numeroase: de la clădiri mai eficiente energetic și dotate cu sisteme de utilizare a energiei din surse regenerabile, locuri de muncă noi pentru tineri, până la orașe mai puțin poluate și sate aduse la un nivel al condițiilor de trai apropiat orașelor.

Europarlamentarul Nicolae Ștefănuță, membru în Comisia pentru bugete și membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, a declarat că, în opinia sa, folosim prea puțin banii pentru tranziția verde. De exemplu, fondurile uriașe puse la dispoziție pentru Valul Renovării, inițiativă ce vizează creșterea ratei de reabilitare energetică a clădirilor.

România trebuie să se pregătească pentru introducerea taxării emisiilor de carbon din clădiri, ce se va aplica începând cu 2027, la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, este vorba despre extinderea mecanismului de taxare a carbonului (ETS II) pentru încălzirea clădirilor rezidențiale care utilizează combustibili poluanți. Aflați din următorul material video ce recomandări a făcut în acest sens Nicolae Ștefănuță.

Tranziția verde este percepută ca un proces de transformare dedicat cu precădere orașelor, deși în România aproape jumătate din populație trăiește în mediul rural.

Cum putem utiliza inteligent fondurile europene, astfel încât și mediul rural să profite de oportunitățile financiare ale tranziției verzi? Care sunt direcțiile spre care ar trebui direcționate investițiile și ce decalaje dintre mediul urban și cel rural ar putea fi rezolvate cu ajutorul fondurilor europene?

Vedeți răspunsurile date de europarlamentarul Nicolae Ștefănuță în materialul video de mai jos:

În România se pot face bani din tranziția verde – se poate dezvolta industria și se pot crea joburi pentru tineri. „România de fiecare dată când a fost curajoasă a ajuns mai înainte. (…) Din păcate, clasa politică e încă în urma mediului de afaceri”, a spus Nicolae Ștefănuță.

Despăgubiri pentru boli cauzate de poluare

De asemenea, cu ajutorul investițiilor, oamenii pot trăi în orașe mai curate, mai puțin poluate. Responsabil de dosarul privind revizuirea Directivei privind calitatea aerului, încă în negocieri între legiuitorii europeni, Nicolae Ștefănuță a mai spus că cetățenii vor putea obține despăgubiri pentru boli cauzate de poluare. Detalii: https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2023-0233_RO.html

Mai multe informații despre toate aceste lucruri aflați din interviul acordat NewsEnergy.ro, pe care îl puteți asculta integral în următorul material video.

NOTĂ: NewsEnergy.ro a demarat un proiect editorial despre tranziția verde în mediul rural. Ne-am propus să identificăm, alături de experți în domeniu, câteva direcții necesare ca, în procesul de transformare a economiei spre neutralitatea climatică, jumătatea rurală a României să nu fie lăsată în urmă. Toate materialele legate de această temă se vor regăsi în secțiunea dedicată: TRANZIȚIA RURALĂ.

ARTICOLE SIMILARE:

Tranziția rurală. Cum unim cele două Românii, cea urbană și cea de la sate, pe drumul spre net-zero?

INTERVIU VIDEO // Dragoș Pîslaru, europarlamentar: Se pregătesc schimbări în politica de coeziune. Va fi o „revoluție”

INTERVIU // Daniel Buda, europarlamentar: Ce oportunități aduce tranziția verde pentru mediul rural

Ghid interactiv cu toate oportunitățile de finanțare pentru zonele rurale din UE