Skip to main content

ONG-ul ÎntreVecini le oferă celor care locuiesc la bloc șansa de a deveni prosumatori, respectiv mici producători de energie electrică, beneficiind de costuri reduse la consumul comun de energie electrică. Proiectul este susținut de BRD Groupe Société Générale, în calitate de partener principal al ediției de anul acesta, și asigură montarea de panouri fotovoltaice pe bloc, precum și desfășurarea unor acțiuni sustenabile, toate în valoare de câte 15.000 de euro per comunitate, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Proiectul-pilot s-a desfășurat cu succes în sectorul 6 al Capitalei, iar în prezent Asociațiile de proprietari din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5 se pot înscrie în proiect pe platforma intrevecini.ro, unde vor regăsi și un ghid explicativ despre cum pot deveni prosumatori la bloc. Ulterior, proiectul va fi extins și în alte orașe din România, din dorința de a crea cel puțin o comunitate ÎntreVecini în fiecare județ din țară.

Gândit ca un Sistem de Operare pentru Schimbare, proiectul ÎntreVecini regenerează spiritul comunitar la bloc și creează comunități urbane în orașele din România, transformându-le în huburi sustenabile. Totul prin crearea de micro-lideri locali și desfășurarea de activități sustenabile în comunități, în jurul celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, adoptate de Organizația Națiunilor Unite și de Uniunea Europeană.

  • Început în anul 2022 în sectorul 6 al Capitalei, proiectul va ajunge în 2023 și în celelalte cinci sectoare ale Bucureștiului, urmând extinderea în alte orașe ale României. Astfel, până în 2027, ÎntreVecini își propune ca, alături de partenerii săi, să implice în proiecte 1.000.000 de persoane care locuiesc la bloc, contribuind semnificativ la creșterea nivelului de trai în fiecare județ din întreaga țară.

Începând de anul acesta, BRD Groupe Société Générale s-a alăturat proiectului în calitate de partener principal, pentru a face posibilă și implicarea comunităților din celelalte sectoare din București, dar și pentru a putea începe extinderea proiectului în alte orașe din țară, într-o etapă ulterioară.

„De peste șapte ani, BRD susține comunitățile care produc schimbări pozitive în România prin educație, tehnologie, cultură și sport. Ne bucurăm să punem umărul la proiectul ÎntreVecini, o inițiativă ce ne aduce împreună, ne deschide noi perspective de colaborare și contribuie la înțelegerea comună în ceea ce privește tranziția verde. Ne dorim tare mult să avem un mediu mai curat și mai deschis la alternative sustenabile pentru noi și copiii noștri și, astfel, am decis să ne alăturăm celor care întreprind acțiuni în acest sens”, a declarat Flavia Popa, Secretar General BRD – Groupe Société Générale, partener principal al proiectului ÎntreVecini.

Cum pot obține Asociațiile de proprietari finanțare prin proiectul ÎntreVecini

Până pe 10 iulie 2023, asociațiile de proprietari din București (din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5) se pot înscrie gratuit în proiectul ÎntreVecini, pe platforma intrevecini.ro, pentru a beneficia de susținerea financiară care acoperă montarea panourilor fotovoltaice pe bloc și suport în organizarea unor activități sustenabile în comunitate.

Înscrierile se pot face formând echipe de proiect de minimum șapte locatari, care vor completa un formular și vor susține o serie de interviuri. În urma lor vor fi alese 10 echipe semi-finaliste care vor îndeplini o serie de cerințe clare menționate pe platformă, printre care și redactarea unei scrisori de motivație, menționarea unor inițiative pe care le-au întreprins deja comunitatea care aplică, dar și prin manifestarea disponibilității pentru realizarea unor acțiuni comune. Ulterior se vor alege cele 5 echipe finaliste din București care vor deveni parte din Proiectul ÎntreVecini împreună cu asociațiile de proprietari din care fac parte.

„Ne bucurăm că am realizat cu succes proiectul pilot din sectorul 6 al Capitalei și că ne putem baza pe o comunitate cu oameni care își doresc să schimbe în bine locul în care trăiesc. Resimțim cu toții – atât noi, cât și întreaga comunitate care ne urmărește  –  nevoia profundă de a reface legăturile dintre vecini. Ne dorim cu tărie să trăim în comunități reziliente, în care oamenii se ajută între ei, în comunități prietenoase cu mediul, în care niciun locatar, indiferent de statutul social, nu este abandonat și nu se simte singur. Suntem încrezători că, împreună, putem construi societatea de care avem nevoie. Așa că încurajăm orice persoană care își dorește să facă parte din acest sistem de operare pentru schimbare, numit ÎntreVecini, să aplice pentru sprijinul pe care îl oferim în proiect alături de partenerii noștri principali, BRD Groupe Société Générale. Abia așteptăm să primim ÎntreVecini încă cinci comunități din sectoarele 1-5 din Capitală și să sprijinim din ce în ce mai mulți locatari în tranziția către o viață mai sustenabilă”, a declarat Sabina Mihăilescu, Manager General Asociația ÎntreVecini.

Ghidul #EnergiePeBloc – Cum pot deveni locatarii prosumatori la bloc

Ghid #EnergiePeBloc

Ghid #EnergiePeBloc

Din dorința de a veni în sprijinul românilor și de a-i susține pe termen lung, asociația ÎntreVecini a dezvoltat, împreună cu Future Energy Leaders România, un ghid prin care explică pe larg cum pot deveni locatarii prosumatori la bloc, respectiv producători de energie electrică verde.

Ghidul poate fi accesat pe platforma intrevecini.ro și este destinat tuturor celor care sunt interesați de ceea ce presupune legal, tehnic și financiar întregul proces de instalare a unor panouri fotovoltaice pe bloc și injectarea energiei electrice în rețea. Ghidul include informații generale despre conținutul unui sistem de panouri fotovoltaice, locul amplasării, etape, cerințe și durată, dar și informații despre partea legală (acte necesare), financiară (costuri) și tehnică (putere, consum, riscuri).

Totodată, ghidul prezintă și beneficiile locatarilor din blocurile care devin prosumatoare.

Deși există extrem de puține blocuri care produc energie electrică în România, acest lucru este posibil, iar locatarii pot beneficia de cheltuieli mai mici la întreținere (cheltuieli aferente consumului comun de energie electrică), dar și de fonduri suplimentare pentru alte investiții în cadrul asociației de proprietari.

Proiectul-pilot ÎntreVecini a fost implementat cu succes în sectorul 6 din Capitală

Implementat în anul 2022, proiectul-pilot s-a desfășurat cu succes într-un bloc din sectorul 6 al Capitalei, din cartierul Militari, care are patru etaje și peste 100 de locatari. După selecția asociației de proprietari din cele peste 80 de înscrieri, cei care locuiesc în blocul din zona Apusului au devenit prosumatori, odată cu instalarea panourilor fotovoltaice pe bloc. Astfel că, începând de anul trecut, nu sunt doar consumatori, ci și mici producători de energie electrică, urmând ca energia produsă să fie compensată în facturi.

Lansare proiect IntreVecini sectorul 6, Bucuresti

Lansare proiect IntreVecini sectorul 6, Bucuresti

Totodată, comunitatea a participat la o serie de proiecte precum: acțiuni civice și sustenabile, desfășurate cu sprijinul Platformei de Mediu și Fundației Comunitare București; informări despre apicultură și ecosistemul complex al stupilor de albine, facilitate de Asociația Pentru Protecția Albinelor și Polenizatorilor Sălbatici; reamenajarea grădinii blocului, transformată într-un spațiu de întâlnire pentru comunitate; plantarea legumelor în grădina blocului și realizarea unui spațiu comun de compost.

„Acceptarea blocului nostru în programul-pilot ÎntreVecini a venit ca o surpriză neașteptată. S-au înscris în proiect 88 de asociații de proprietari, iar în urma unei analize și a unei selecții am fost plasați pe o listă scurtă, în etapa de interviuri. Ulterior am fost anunțați că blocul nostru a fost ales în proiect. Nu știam pe atunci cât de norocoși vom fi. Ne bucurăm că suntem prima comunitate ÎntreVecini care beneficiază de un sistem fotovoltaic, de acțiuni sustenabile care aduc împreună vecini de toate vârstele, dar și de un spațiul verde reamenajat. Toate acestea ne oferă un sens de apartenență și satisfacția că eforturile noastre comune aduc roade”, a declarat Nadia Crânganu, Cenzor în Asociația de proprietari din comunitatea Apusului.

***

Despre ÎntreVecini

ÎntreVecini este un proiect inițiat în cadrul Global Shapers Bucharest Hub și a fost selectat printre cele cinci proiecte câștigătoare ale finanțărilor acordate la nivel global de Climate Reality, în cadrul competiției Climate & Environment Grant Challenge. Global Shapers Bucharest Hub este o comunitate de tineri lideri profesioniști din București, parte a organizației comunitare Global Shapers, o inițiativă a World Economic Forum, cu filiale locale în peste 400 de orașe din lume, din care fac parte peste 10.000 de tineri lideri care produc schimbare în comunitățile lor.

Partenerul principal din ediția de anul acesta a proiectului ÎntreVecini este BRD Groupe Société Générale, care va susține financiar următoarele 10 comunități prosumatoare din București și alte câteva orașe ale României. Totodată, proiectul beneficiază de susținerea POWERToMe, Climate Reality, MSL The Practice, Benga, Colțan și Asociații, DIUD, 5 to go, Global Shapers Bucharest Hub, Social Innovation Solutions, Fundația Comunitară București, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, FEL Romania.

Despre BRD – Groupe Société Générale

BRD – Groupe Société Générale este cea de-a treia mare bancă a României și a doua cea mai mare rețea bancară privată a țării. Bancă universală care oferă servicii atât persoanelor fizice, cât și companiilor, BRD face parte din Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare.

Ca actor social, BRD investește în cultură, educație, tehnologie și sport, sprijinind proiecte care construiesc, dezvoltă, cresc o nouă generație și aduc valoare pe termen lung. Sub această viziune, a fost creată Fundația9, care coordonează platforma de jurnalism cultural Scena9, dar și centrul cultural Rezidenta9 din București. În educație, BRD a creat Școala9, o platformă de jurnalism specializat, și sprijină programe care susțin demersul profesorilor din sistemul formal, dar și planuri, idei și proiecte în sfera inovării și a tehnologiei. Cea mai nouă platformă de jurnalism lansată de BRD este Mindcraft Stories, care își propune să deschidă o conversație despre descoperiri din România și din lume, despre cum tehnologia ne atinge viețile, despre inteligența artificială, robotică, medicină și multe altele.

Din 2022, sub umbrela Lumea9, BRD, în calitate de inițiator și partener fondator, și Social Innovation Solutions, organizație activă în sustenabilitate, impact social și inovație, organizează Climate Change Summit, primul eveniment din țara noastră dedicat schimbărilor climatice. Acesta va avea loc în acest an în perioada 19-20 octombrie și are ca obiective să fie forumul de referință pentru liderii naționali și europeni din domeniu și să identifice soluții aplicabile la nivel local și regional în domeniul politicilor climatice și sustenabilității.