Skip to main content

Țări precum China și Rusia văd partea de oportunitate a crizei generate în Europa, ca în toată lumea, de pandemia COVID-19. Iar Italia este o țară pentru care ambele au un interes de mai mult timp, atât energetice, cât și comerciale, datorită poziției ei strategice la Marea Mediterană, a declarat, la EM360TALK, Conf. univ. Dr. Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

Această criză cauzată de coronavirus nu oprește anumite state să-și continue planurile geopolitice, să-și urmărească în continuare obiectivele, pentru că au resurse pentru așa ceva”, a afirmat Iulian Fota.

Astfel, China, cea mai mare „fabrică” a planetei, are nevoie de porturile Italiei, ca să obțină acces pentru mărfurile ei pe piața europeană. La rândul ei, Rusia are interese energetice, datorită culoarelor de transport al gazelor naturale din Mediterană.

În plus, rușii văd o oportunitate de a folosi Italia ca un instrument de influență în favoarea intereselor lor în interiorul UE. „Și cred că Rusia se gândește și la NATO, pentru că până la urmă marea problemă a Rusiei în Europa nu e UE, ci NATO și prezența militară americană, care e semnificativă”, a mai punctat expertul în geopolitică.

Rusia și China au înțeles că următoarea oaie care poate fi ruptă de turmă este Italia, după ce Marea Britanie a ieșit din UE, și își vor concentra toate eforturile, inclusiv din punct de vedere comunicațional, dar și prin alte mijloace pe care le au, pentru a genera, într-o primă fază, insatisfacție în Italia față de UE și în a doua fază, pe acest fond prielnic, dacă și politicienii italieni sunt iresponsabili, să forțeze o rupere a Italiei”.

El a explicat că, având conduceri autoritate, China și Rusia sunt extrem de flexibile, se pot mișca repede când văd o oportunitate „și până apucăm noi să ne dumirim și să semnalăm pericolul și să comunicăm, să nu ne trezim că Italia începe să aibă gânduri” de exit din UE.

„Când e vorba de ruperea Italiei de UE, care e ca un vapor, gaura ar fi mult prea mare și nu cred că echipajul vaporului ar mai avea resurse la dispoziție să astupe gaura, dacă Italia iese din UE. Dar oricum, e vorba de timp aici, jocul se joacă”, a mai precizat Iulian Fota.

  • De partea cealaltă, experți din SUA avansează o posibilă scădere economică în SUA în acest an de trei ori mai mare ca cea din 2008. Aflați detalii AICI.

Pentru detalii, urmăriți întreaga discuție de la EM360TALK, sub tema „Cea mai neagră săptămână. Metastazele economice ale Coronacrizei”, care l-a avut ca invitat pe Conf.univ.Dr. Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională.

ARTICOLE SIMILARE:

UPDATE. Macron: „Suntem în război!” Măsuri fără precedent în Franța, care suspendă plata facturilor la energie

Starea de urgență, instituită la nivel național. Prețurile la utilități pot fi plafonate. Ce alte măsuri vizează sectorul energetic

UPDATE. Măsură fără precedent cauzată de coronavirus: personalul esențial de la centrala Cernavodă intră în izolare preventivă

Economist ONU: COVID-19 ar putea costa economia globală 1 trilion de dolari în 2020. Europa e în fața recesiunii