Skip to main content

Marian Neacșu, un specialist în furaje și nutriția animalelor, fost secretar general al PSD, în prezent membru al partidului PRO România condus de fostul premier Victor Ponta, a fost numit astăzi în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în comisiile de specialitate din Parlament. Neacșu nu a fost prezent la o audiere nici măcar formală, iar alegerea lui s-a făcut cu sprijinul larg al PSD.

ANRE este cea mai importantă instituție din sectorul energetic, cea care guvernează, reglementează și supraveghează funcționarea lui și care, potrivit legii, trebuie să fie independentă politic. Funcția de vicepreședinte al ANRE este una dintre cel mai bine remunerate din sistemul public.

Marian Neacsu - sursa: Facebook

Marian Neacsu – sursa: Facebook

Trei candidați s-au înscris pe listă pentru alegerea în post de vicepreședinte al ANRE, pe postul rămas liber după ce Henorel Soreață și-a dat demisia în luna martie. Votul a avut loc în această dimineață și la el trebuiau să participe deputații și senatorii din Comisia de Industrii din Camera Deputaților și cea Economică din Senat. Ședința a fost însă condusă de Marin Gheorghe (PSD), președintele Comisiei de Energie din Senat. Iulian Iancu (PSD), președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, nu a fost prezent.

Marian Neacșu (foto) a fost ales cu 24 de voturi pentru, cu toate că acesta nu are nici experiența necesară pentru acest post și are o condamnare definitivă cu suspendare, după ce și-a angajat ilegal fiica la biroul său parlamentar.

Deși legea prevede că pentru acest post trebuie să aibă experiență de cel puțin 5 ani în funcții de conducere în sectorul energetic, Neacșu are la activ cursuri precum „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator” sau “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor”. Citiți CV-ul lui complet AICI.

  • Jurnalista Gabriela Moroianu, cu o experiență îndelungată în domeniul energetic, nu a primit niciun vot. Ea a fost singura prezentă astăzi în Parlament, chiar dacă audierile nu sunt obligatorii. 

Cel de-al treilea înscris pe listă, pe ultima sută de metri, este Costin Mihai Păun, care în urmă cu câțiva ani apărea în presă cu funcțiile de consilier la European Network of Transmission System Operators for Electricity şi vicepreşedinte al Romanian Energy Center.

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat, pentru publicația Financial Intelligence, că numirea lui Marian Neacșu s-a făcut printr-o încălcare flagrantă a regulamentului de votare.

  • Pentru a deveni efectivă, alegerea lui Neacșu trebuie votată în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Ipocrizie. Victor Ponta, liderul Pro România, cere guvernanți profesioniști și competenți în sectorul energetic

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului PRO România, „deplângea” chiar ieri starea în care a ajuns sistemul energetic românesc și critica propunerea acționarilor Nuclearelectrica („condusă” de ALDE –  n.r.) de a aproba un bonus anual de performanță de circa 350.000 de euro pentru directorul general al acestei companii, Cosmin Ghiță.

Sistemul Energetic din România este aproape în colaps și am ajuns la cele mai mari prețuri și importuri de energie din istorie!”, spunea ieri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, fostul premier.

„ProRomânia cere un singur lucru: guvernanți profesioniști și competenți în loc de politruci lacomi (mă refer la politicienii care iau decizii)”, a adăugat Victor Ponta.

NOTĂ: Articolul a fost actualizat, pentru completarea și clarificarea informațiilor.

ARTICOLE SIMILARE:

Politică de stat la Nuclearelectrica în 2018: preț majorat cu 20%, investiții nerealizate și tot profitul confiscat

SPECIAL. OUG 114, „minge la fileu” pentru ruși. Facturile pentru gazele din import au explodat

Parlamentul a aprobat JAFUL TOTAL asupra celor mai valoroase companii energetice

Administratorii Oil Terminal și-au triplat indemnizațiile, profitul companiei s-a prăbușit dramatic