Skip to main content

Parapet, companie de construcții în sectorul regenerabil, a instalat o centrală electrică fotovoltaică de 2,5 MW pentru producătorul român de medicamente Antibiotice Iași. Investiția s-a ridicat la aproximativ 11,8 milioane de lei (echivalentul a peste 2,3 milioane de euro), sumă acoperită parțial prin fonduri PNRR, a transmis compania, într-un comunicat de presă.

Centrala electrică fotovoltaică va produce, în medie, 3.500 MWh/an, reducând amprenta de carbon cu peste 2.000 de tone anual. Lucrările de construcție au fost finalizate în luna noiembrie 2023, urmate de teste de conformitate realizate de un operator autorizat ANRE împreună cu societatea de distribuție a energiei electrice din zonă. Parcul fotovoltaic deține în prezent toate certificările necesare pentru o producție de energie electrică în siguranță.

Ne bucurăm să vedem tot mai multe companii românești, din sectoare economice diverse, implicate în eficientizarea producției și consumului de energie electrică și, în egală măsură, preocupate de o dezvoltare sustenabilă a activității acestora”, a declarat Andrada Moldovan, CEO Parapet.

Proiectul centralei fotovoltaice a presupus implementarea soluțiilor Parapet de proiectare, infrastructură mecanică, electrică și de management. Pe o suprafață de aproximativ 3,5 hectare a fost montat un sistem ce cuprinde 4.680 de panouri fotovoltaice, cu tehnologie monocristalină, folosind o structură de tip fix.

Reducerea amprentei de carbon, având în vedere perspectiva UE de a atinge neutralitatea climatică în orizontul anului 2050, reprezintă o preocupare strategică pentru compania Antibiotice. Ne-am construit o strategie privind eficiența energetică pe platforma noastră care să ne asigure un anumit grad de autonomie energetică în procesele industriale, iar această investiție reprezintă un pas important în această direcție. Din totalul energiei anuale consumate, vom asigura peste un sfert din surse regenerabile și acest aspect va contribui semnificativ în procesul de decarbonizare”, a declarat Ioan Nani, director general Antibiotice.

La nivel local, portofoliul Parapet include peste 250 de centrale electrice mixte sau fotovoltaice instalate, proiecte la cheie sau în diferite stadii ale lucrării, având o putere instalată totală ce depășește 1 GWp. Parcurile fotovoltaice construite de Parapet produc, în total, o medie de aproximativ 1.200 GWh/an, evitând emisii anuale de aproximativ 1.000.000 de tone de CO2.

PARAPET este o companie românească de construcții în sectoarele de energie regenerabilă și de siguranță rutieră, cu sedii la Cluj-Napoca, București și Nurnberg. Are un portofoliu bogat de parcuri fotovoltaice și de centrale electrice mixte, fotovoltaice – eoliene – cu stocare, construite “la cheie” sau în diferite stadii, în 15 țări din Europa. Compania oferă soluții și servicii EPC și BoS și deține una dintre cele mai mari flote de mașini și utilaje din țară, adaptate celor două sectoare în care activează. Structura organizațională a Parapet cuprinde departamente interne dedicate fiecărei etape de construcție a unui parc fotovoltaic sau hibrid.

(FOTO: Parc fotovoltaic Antibiotice Iași – sursa: Parapet)

ARTICOLE SIMILARE:

Studiu: Comunitățile de energie, soluție pentru reducerea facturilor la energie

Electrocentrale Borzești a pus în funcțiune primul megawatt din fotovoltaice