Skip to main content

Preşedintele american Joe Biden a semnat miercuri, la doar câteva ore după preluarea funcţiei, ordinul privind revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice, respectându-și astfel promisiunea făcută în campania electorală, că va face acest lucru chiar din prima zi în care va ajunge la Casa Albă. Actul va deveni efectiv după 30 de zile.

Acordul global, care a fost negociat când Biden era vicepreședintele SUA, cere statelor semnatare să creeze obiective de reducere a emisiilor pentru păstrarea încălzirii globale sub 2 grade Celsius. Fostul preşedinte Donald Trump a notificat ONU asupra intenţiei SUA de a părăsi acordul în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.

Vom combate schimbările climatice aşa cum n-am mai făcut-o niciodată până acum„, a declarat Biden din Biroul Oval, informează Agerpres, citând Reuters şi AFP.

În timpul primelor luni la Casa Albă ale lui Biden, SUA intenționează de asemenea să găzduiască un summit internațional pentru climă, notează Euronews.com.

Șeful ONU cere președintelui SUA leadership global în eforturile climatice

De altfel, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a cerut miercuri preşedintelui american Joe Biden să propună o „nouă contribuţie naţională” ambiţioasă pentru următorii zece ani în lupta împotriva încălzirii globale, informează Agerpres, citând AFP.

„Aşteptăm cu nerăbdare leadership-ul Statelor Unite pentru a accelera eforturile globale” în vederea obţinerii neutralităţii carbonului „prin propunerea în special a unei noi contribuţii naţionale cu obiective ambiţioase pentru 2030”, a subliniat secretarul general al ONU într-un comunicat, salutând „cu căldură” anunţul Casei Albe privind revenirea SUA în Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Combaterea încălzirii globale presupune „un drum foarte lung de parcurs”, notează Antonio Guterres.

Criza climatică continuă să se înrăutăţească şi timpul se scurge pentru a limita creşterea temperaturii la 1,5 grade Celsius şi pentru a construi societăţi mai rezistente la schimbările climatice, care să ajute la protejarea celor mai vulnerabili„, avertizează Guterres.

Promisiunile pentru mediu ale lui Biden

Proteste mediu - sursa: Pixabay

Proteste mediu – sursa foto: Pixabay

Joe Biden a devenit miercuri cel de-al 46-lea președinte al SUA, iar mandatul său vine cu un număr semnificativ de promisiuni pentru mediu. Votanții „verzi” au fost mult mai importanți ca oricând în alegerile de anul trecut. După protestele globale de mediu, grevele școlare și accentul în creștere pe politicile de mediu, mediul a fost o temă pe care nicio parte nu și-a permis să o ignore.

În luna iulie, Biden anunțase o propunere de 2 trilioane de dolari pentru a reduce dependența Americii de combustibili fosili, creând joburi verzi pentru a ajuta economia să se întărească după pandemia Covid-19. Biden speră să creeze 10 milioane de joburi noi în sectorul energiei curate, conform unei analize a Euronews.com.

Planul său privind clima stabilește de asemenea o țintă de electricitate cu zero emisii până în 2035 și neutralitate totală a emisiilor de carbon până în 2050. Totodată, planul include măsuri pentru abordarea problemelor de justiție socială care se intersectează și se leagă de mediu. De exemplu, 40% din buget este propus pentru ajutarea comunităților dezavantajate istoric, inclusiv pentru sprijinirea populațiilor indigene deja afectate disproporționat de criza climatică.

  • Acest obiectiv se leagă de eforturile deja făcute de noul vicepreședinte al SUA, Kamala Harris, care a înființat una dintre primele unități de justiție din țară dedicată crimelor asupra mediului, când era procuror districtual în San Francisco, în urmă cu 15 ani.

Harris a identificat „crimele împotriva mediului drept crime împotriva comunităților, oameni care sunt adesea săraci și lipsiți de drepturi”, scrie Euronews.  

Tot ea, în calitate de senator, a susţinut The Climate Equity Act, care să asigure că orice modificare în legislația privind schimbările climatice prioritizează comunitățile cu venituri mici și vulnerabile, precum comunitățile indigene și grupurile de minorități (detalii, AICI).

  • Administrația Biden-Harris a anunțat și angajamentul de a introduce o nouă divizie de Justiție pentru Mediu și Climă în cadrul Departamentului de Justiție.

SUA sunt unul dintre cei mai mari emițători de dioxid de carbon din lume și recent s-au poziționat pe ultimul loc într-un clasament internațional privind acțiunile climatice, pentru al doilea an consecutiv.

Totuși, cu multe state care au eșuat în atingerea țintelor necesare pentru a limita încălzirea globală, rămâne de văzut dacă reintrarea SUA în Acordul de la Paris va încuraja cooperarea internațională atât de necesară privind schimbările climatice, mai notează Euronews.com.

ARTICOLE SIMILARE:

Terra Carta: Prințul Charles îndeamnă companiile să pună planeta pe primul loc

Încălzirea planetei continuă: 2020 închide cel mai cald deceniu măsurat vreodată – ONU

Agenția Europeană de Mediu: Calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor