Skip to main content

Prințul Charles îndeamnă companiile să investească în sănătatea planetei și a oamenilor. Evocând istoria documentului Magna Carta, el a lansat la începutul acestei săptămâni Terra Carta, prin care cere semnatarilor să își asume aproape 100 de acțiuni pentru a deveni mai sustenabili până în 2030.

Printre angajamentele voluntare se află sprijinirea acordurilor internaționale pentru climă și biodiversitate, dar și cel de a face investiții în concordanță cu un viitor cu emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Iată câteva dintre declarațiile extrase din acest document, consultat de NewsEnergy:

Interdependența dintre sănătatea oamenilor și cea a planetei nu a fost niciodată mai clară. (…) Pentru a construi un viitor productiv și sustenabil, este critic să accelerăm și să facem sustenabilitatea principală în fiecare aspect al economiei”.

Sustenabilitate, schimbari climatice - sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Terra Carta are ca scop să asigure o foaie de parcurs pentru accelerarea drumului către un viitor ambițios și sustenabil, unul care va utiliza puterea Naturii combinată cu puterea transformatoare, inovația și resursele sectorului privat”.

Astăzi trebuie să fie un moment decisiv că vom face sustenabilitatea povestea de dezvoltare a timpului nostru, poziționând Natura ca motor al economiei noastre. Pentru a reuși și pentru a completa eforturile globale din sectorul public, privat și filantropic, apelez la directorii executivi din toată lumea să își ia angajamentul și să își joace rolul în conducerea tranziției globale”.

Printre scopurile Terra Carta se află:

  • Lărgirea definiției sustenabilității dincolo de tranziția net zero, pentru a include Natura, Oamenii, Planeta, Egalitatea și Prosperitatea.
  • Sprijinirea protejării și restaurării a minimum 30% din biodiversitate până în 2030 și a 50% până în 2050.

10 articole cu domenii de acțiune

Sustenabilitate, schimbari climatice - sursa: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Terra Carta este structurată pe 10 articole, ce listează acțiunile pe care sectorul privat și actorii economici ar putea să le adopte. Iată câteva dintre aceste articole:

  1. Crearea de industrii sustenabile – „Avem o oportunitate incredibilă de a reimagina și crea industrii, produse, servicii și lanțuri de aprovizionare complet sustenabile, ajutând în paralel la tranziția sistemelor existente către o traiectorie mai sustenabilă”.
  2. Format standard sustenabil – „Aceasta înseamnă a încorpora sustenabilitatea veritabilă în modelele noastre de business, în analize, decizii și acțiuni. Altfel spus, simplu, trebuie să așezăm natura și protejarea capitalului Naturii – din care obținem un randament anual – în centrul modului în care operăm”.
  3. Puterea consumatorilor – „Consumatorii controlează estimativ 60% din PIB-ul global. Oamenii au puterea de a conduce transformarea către piețe sustenabile. (…) Cum consumatorii cer tot mai mult produse sustenabile, merită să li se spună mai mult despre ciclul de viață al produselor, lanțurile de aprovizionare și metodele de producție. (…) Trebuie să comunicăm mai bine cu consumatorii despre sustenabilitatea produselor, serviciilor și investițiilor pe care le oferim”.
  4. Accelerați știința, tehnologia și inovația – „Trebuie să investim urgent în STEM (Science, technology, engineering, and mathematics – n.r), inovație și R&D la scară, cu focus pe soluții sustenabile, alternative și industrii. Fie că e Inteligență Artificială, ori fuziune nucleară, printarea 3-D, stocarea energiei, transportul electric, captarea carbonului, regenerabile sau biotehnologia, (…) inovația ne va permite să trecem de la exploatarea lineară a resurselor finite ale planetei într-o eră circulară și sustenabilă”.

Puteți citi detalii și documentul complet AICI. Potrivit The Guardian, printre companiile care au sprijinit lansarea Terra Carta se află BlackRock, Bank of America și HSBC.

Șeful ONU, la summitul One Planet: „Fiecare trebuie să facă mult mai mult”

Sustenabilitate, schimbari climatice - sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay

Terra Carta a fost lansată luni, înainte de summitul One Planet găzduit de Franța, la care au participat lideri politici din întreaga lume. Adresându-se acestora, Secretarul General al ONU, António Guterres, a îndemnat la depunerea unor eforturi mai mari pentru protejarea biodiversității, subliniind consecințele abuzului asupra Planetei și resurselor sale.

„Am otrăvit aerul, pământul și apa și am umplut oceanele cu plastic. Acum, natura lovește înapoi: temperaturile ajung la niveluri record, biodiversitatea se prăbușește, deșerturile se extind, incendiile, inundațiile și urgaganele sunt mai frecvente și extreme”, a spus acesta.

Secretarul General al ONU, António Guterres, a precizat că procesul de recuperare din pandemie de coronavirus oferă șansa de a schimba cursul și de a pune omenirea pe un drum care nu e în conflict cu natura. El a mai notat că inovațiile și soluțiile bazate pe natură sunt foarte promițătoare, iar conservarea biodiversității creează locuri de muncă. Detalii, AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

Încălzirea planetei continuă: 2020 închide cel mai cald deceniu măsurat vreodată – ONU

Agenția Europeană de Mediu: Calitatea scăzută a mediului contribuie la 13% din numărul deceselor

Strategia primarilor din C40 pentru o recuperare verde și echitabilă: orașe „de 15 minute”

Ziua mondială a orașelor. Șeful ONU: Orașele sunt „câmp de luptă” pentru criza climatică

Prinţul Charles, discurs tranşant la Davos: La ce ne ajută bogăţia, dacă nu putem face altceva decât să ne uităm cum arde?