Skip to main content

Prinţul Charles al Marii Britanii a ţinut un discurs tranşant la Davos, cerând liderilor lumii să ia măsuri de urgenţă pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice.

  • A fost primul discurs al său la Davos în 30 de ani şi unul dintre cele mai importante momente ale evenimentului din acest an.

Pur şi simplu nu ne mai permitem să pierdem timpul în lupta de salvare a planetei”, a spus Charles. El a îndemnat guvernele şi oamenii de afaceri să ajute sectorul privat „să conducă omenirea pentru a evita o catastrofă apropiată”.

Prinţul britanic, renumit de multă vreme pentru campaniile sale de mediu, a fost fotografiat în timp ce a dat mâna cu tânăra activistă de 17 ani Greta Thunberg, la finalul alocuţiunii sale. 

„Doamnelor şi domnilor, aveţi cu toţii un loc la această masă şi acesta este anul în care trebuie să ne înscriem pe calea cea bună. Vrem oare să rămânem în istorie ca oamenii care nu au făcut nimic pentru a salva lumea, încercând să reglăm balanţa lucrurilor, când am fi putut face asta? Eu nu vreau aşa ceva”, a declarat moştenitorul tronului britanic.

Catastrofă provocată de noi înşine

La ce ar folosi o bogăţie suplimentară în lume obţinută în condiţii obişnuite, dacă nu putem face altceva decât să o privim cum arde în condiţii catastrofale? De aceea avem nevoie de ajutorul vostru, ingeniozitatea voastră şi abilităţile voastre practice pentru a ne asigura că sectorul privat conduce lumea pentru a o salva de o catastrofă apropiată pe care am provocat-o noi înşine”.

„Pur şi simplu nu mai avem timp de pierdut. Singura limită este voinţa noastră de a acţiona. A venit momentul să acţionăm”, a adăugat fiul cel mare al reginei Elisabeta a II-a, relatează Agerpres.

  • Prinţul Charles a călătorit de la St. Gallen la Davos într-o limuzină Jaguar I-Pace complet electrică, în locul tradiţionalei deplasări cu elicopterul, notează publicaţia britanică The Guardian.

Suntem mai avansaţi decât am putea crede

Charles a avertizat că omenirea se află în centrul unei crize şi speră că „acest lucru a fost bine înţeles”.

Încălzirea globală, schimbările climatice şi pierderea devastatoare a biodiversităţii sunt cele mai mari ameninţări cu care omenirea s-a confruntat vreodată. Trebuie ca modelul nostru economic să evolueze„, a adăugat el.

  • El a subliniat 10 acţiuni practice necesare acestei iniţiative, inclusiv identificarea factorilor de schimbare şi a barierelor pentru a asigura tranziţia, impunerea unor taxe verzi, precum și investiţii în STEM (concept care grupează ştiinţa, tehnologia, ingineria şi matematica) şi în inovaţie.

„Am inclus aici şi AI (inteligenţa artificială – n.r.), acolo unde aceasta nu stânjeneşte sau înlocuieşte intuiţia şi celelalte caracteristici umane unice”, a precizat prinţul Charles.

Prinţul a finalizat discursul într-o notă pozitivă. Charles a arătat că omenirea „este mai avansată decât am putea crede” în ceea ce priveşte atingerea obiectivului de a construi un viitor profitabil şi sustenabil, citând o serie de proiecte aflate în dezvoltare, precum cele care vizează motoare ecologice pentru vapoare şi dezvoltarea unor avioane electrice sau alimentate cu hidrogen în următorul deceniu.

(Sursa foto: Twitter/@clarencehouse)

ARTICOLE SIMILARE:

Sondaj: Generația Millennials se teme mai mult de șomaj, corupție și război decât de schimbările climatice

Greta Thunberg, la Davos: Nu s-a făcut nimic pentru climă; vocea tinerilor şi ştiinţa trebuie ascultate

Studiu Deloitte: Cererea de maşini electrice creşte susţinut în UE, dar oamenii sunt reticenţi când vine vorba de vehiculele autonome

Apelul Prințului Charles pentru o „economie albastră”, care să protejeze resursele oceanului

Parlamentul European a declarat urgenţă climatică și de mediu