Skip to main content

Înaintea COP25, conferinţa ONU privind schimbările climatice care va avea loc la începutul lunii viitoare la Madrid, Parlamentul European a aprobat astăzi o rezoluție prin care a declarat o urgență climatică și de mediu la nivel global.

Parlamentarii vor de asemenea să se asigure că la nivelul Comisiei Europene toate propunerile legislative și bugetare relevante sunt complet aliniate cu obiectivele de limitare a încălzirii climatice la sub 1,5 °C, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

  • Rezoluția a fost adoptată cu 429 de voturi pentru, 225 împotrivă și 19 abțineri.

Într-o rezoluție separată, Parlamentul a recomandat UE să trimită către Convenția ONU pentru Schimbări Climatice strategia sa de a atinge neutralitatea în privința emisiilor cât mai curând posibil, cel mai târziu până în 2050. Totodată, europarlamentarii i-au cerut noului președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen să includă o țintă de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, în noul Green Deal european.

Mai mulți bani pentru lupta împotriva schimbărilor climatice

De asemenea, statele membre ar trebui să își dubleze, cel puțin, contribuțiile la Green Climate Fund, mai spun parlamentarii. Ei au notat că angajamentele luate de statele dezvoltate nu îndeplinesc scopul comun de 100 miliarde de dolari pe an începând cu 2020.

În cele din urmă, ei au cerut urgent statelor membre să elimine toate subvențiile directe și indirecte pentru combustibilii fosili, până în 2020.

COP 25 va avea loc în perioada 2 – 13 decembrie, la Madrid. O delegaţie a Parlamentului European va participa între 9-14 decembrie la conferinţa ONU.

Sursa foto: Pixabay

ARTICOLE SIMILARE:

Ziua mondială a orașelor. Șeful ONU: Orașele sunt „câmp de luptă” pentru criza climatică

Creștere cu 18% a mașinilor diesel poluante pe drumurile din UE

Astăzi are loc Greva Mondială pentru Climă, cel mai mare protest din istorie pentru mediu

Cercetători clujeni au analizat relația dintre poluare și creștere economică în Europa Centrală și de Est. Ce au descoperit

Europarlamentarii vor ținte mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Dezbatere ONU: Schimbările climatice, o amenințare la adresa păcii și securității globale

Acțiunile climatice și dezvoltarea sustenabilă, printre prioritățile ONU în 2019