Skip to main content

Eurodeputații au cerut liderilor UE să ridice obiectivul de reducere a emisiilor pentru 2030 și au reiterat poziția Parlamentului de a aloca cel puțin 35% din cheltuielile pentru cercetare susținerii obiectivelor climatice.

Pentru a împiedica schimbările climatice periculoase, UE s-a angajat în cadrul Acordului de la Paris să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 40% până în 2030 prin comparație cu nivelul din 1990. Europarlamentarii ceruseră anul trecut ca acest nivel să urce la 55%.

  • În documentul „O planetă curată pentru toți”, adoptat pe 28 noiembrie 2018, Comisia Europeană a prezentat viziunea sa strategică și pe termen lung pentru o economie neutră climatic până în 2050, incluzând opt căi posibile de realizare a obiectivului.

Înaintea Consiliului European din mai, în care liderii europeni ar trebui să aprobe această strategie, Parlamentul European a votat, pe 14 martie 2019, o rezoluție cu recomandări. Deputații europeni au cerut liderilor să ridice obiectivul de reducere a emisiilor pentru 2030 și au reiterat poziția Parlamentului de a aloca cel puțin 35% din cheltuielile pentru cercetare (Orizont Europa) proiectelor de susținere a obiectivelor climatice.

Într-o rezoluție fără caracter obligatoriu, adoptată cu 369 de voturi pentru, la 116 împotrivă și 40 de absențe, europarlamentarii spun că doar două dintre cele opt scenarii („căi”) propuse de către Comisia Europeană în noiembrie vor permite UE să atingă emisii de gaze cu efect de seră zero net până în 2050, conform angajamentului luat de UE în cadrul Acordului de la Paris.

Fond de sprijin pentru regiunile miniere

Eurodeputații au insistat pe sprijinul pentru regiunile cel mai afectate de decarbornizare. Un fond pentru o tranziție corectă ar trebui să fie creat pentru a sprijini aceste regiuni, cum sunt cele miniere.

De asemenea, parlamentarii consideră că investițiile în inovația industrială, inclusiv tehnologii digitale și tehnologii curate, sunt necesare pentru a îmbunătăți creșterea economică, competitivitatea și a crea joburi într-o economie circulară în creștere. Ei au mai subliniat importanța de a avea o politică energetică și climatică predictibilă, pentru a încuraja investițiile pe termen lung. Mai multe detalii despre rezoluția de astăzi din Parlamentul European găsiți AICI.

Toți semnatarii Acordului de la Paris vor trebui să își finalizeze sau schimbe angajamentele de reducere a emisiilor până în 2020.

ARTICOLE SIMILARE:

Dezbatere ONU: Schimbările climatice, o amenințare la adresa păcii și securității globale

Acțiunile climatice și dezvoltarea sustenabilă, printre prioritățile ONU în 2019

De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune

Costul decarbonizării. Ambițiile „verzi” ale lui Macron și furia „vestelor galbene”

Proiect de cercetare la Cluj pentru transformarea CO2 în gaz metan