Skip to main content

Milioane de oameni de pe tot globul sunt așteptați astăzi să iasă pe străzi, în cel mai mare protest din istorie pentru mediu, ca să ceară măsuri urgente pentru salvarea planetei. Greva globală începută astăzi are loc înaintea Summitului ONU pentru acțiuni climatice, ce se va desfășura la New York pe 23 septembrie.

Greva Mondială pentru Climă este inspirată de o elevă de 16 ani din Suedia, Greta Thunberg (foto). Tineri din întreaga lume au început anul trecut un protest pentru climă, ieșind din școală pentru a cere măsuri împotriva încălzirii globale care le amenință viitorul. În luna mai, 1,4 milioane de copii au cerut adulților să li se alăture data viitoare. FridaysForFuture – mișcarea pornită de activista Greta Thunberg – a dat tonul unor proteste mondiale.

Greta Thunberg - Sursa foto: Facebook, pagina personala

Greta Thunberg – Sursa foto: Facebook, pagina personala

„Am un vis: că guvernele, partidele politice și corporațiile înțeleg urgența privind criza climatică și ecologică, se strâng laolaltă în ciuda diferențelor – așa cum trebuie în caz de urgență – și iau măsurile necesare pentru a asigura condițiile pentru o viață demnă pentru fiecare de pe pământ. Visez că oamenii în putere, precum și media încep să trateze criza ca o urgență existențială, așa cum este”, a declarat, recent, în fața senatorilor americani, Greta Thunberg.

Puteți citi integral discursul ei pe site-ul The Independent.

Astfel, pe 20 și pe 27 septembrie vor avea loc, în total, 1.156 greve în 181 de țări. Pe 20 septembrie are loc și Greva Digitală pentru Climă (Digital Climate Strike), la care și-au anunțat participarea peste 1.000 de site-uri (multe dintre ele foarte mari) și companii din toată lumea. Unele dintre site-uri, precum Imgur, Tumblr și WordPress participă prin donarea spațiilor pentru anunțuri, distribuirea informației online sau afișarea de bannere prin care anunță greva, scrie Green-report.ro.

Alte companii, precum Burton și Patagonia vor lua măsuri mai dure, închizând magazinele online, dar și pe cele fizice. Chiar dacă Amazon a ales să nu participe la protest, angajații au anunțat, pe cont propriu, că se vor alătura mișcării.

O delegație la nivel înalt a Uniunii Europene va participa săptămâna viitoare la cea de a 74-a Adunare Generală a Organizației Națiunilor Unite, care va avea loc la New York. Reprezentanții UE vor găzdui și vor participa la numeroase evenimente și reuniuni cu lideri din întreaga lume. Vedeți AICI calendarul evenimentelor.

ARTICOLE SIMILARE:

Cercetători clujeni au analizat relația dintre poluare și creștere economică în Europa Centrală și de Est. Ce au descoperit

Europarlamentarii vor ținte mai ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Dezbatere ONU: Schimbările climatice, o amenințare la adresa păcii și securității globale

Acțiunile climatice și dezvoltarea sustenabilă, printre prioritățile ONU în 2019

De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune

Costul decarbonizării. Ambițiile „verzi” ale lui Macron și furia „vestelor galbene”