Tot mai multe rapoarte sugerează că regenerabilele pot acoperi cea mai mare parte a necesarului de electricitate, la nivel global, ori, în anumite cazuri, cea mai mare parte din consumul global de energie, până în 2050. Unul dintre cele mai recente este cel publicat de Agenția Internațională pentru Energie (IRENA).
Raportul „Global Energy Transformation: a Roadmap to 2050” elaborat de IRENA susține că energia regenerabilă și eficiența energetică pot, în combinație, asigura peste 90% din reducerile de emisii de CO2 din sectorul energetic, necesare pentru a menține creșterea temperaturii globale sub 2 °C.
Pentru a se ajunge aici, cota totală de regenerabile trebuie să crească de la circa 18% din consumul final total de energie, cât avea în 2015, până la circa două treimi, până în 2050. În același interval, cota regenerabilelor în sectorul de producție ar trebui să crească de la circa un sfert la 85%, în principal prin dezvoltarea producției de energie din surse fotovoltaice și eoliene.
- Poate fi făcut? IRENA spune că da și ar avea sens economic, dar e nevoie de mult mai mult efort, iar progresele din sectorul producției trebuie accelerate. Procentul de electricitate „verde” consumată în sectoarele consumatorilor finali – clădiri, încălzire, transport – ar trebui să se dubleze, de la circa 20% în 2015 la 40% în 2050. Regenerabilele ar trebui de asemenea să se dezvolte semnificativ ca sursă pentru uzul direct, inclusiv combustibilii de transport și încălzirea directă, se arată într-o analiză publicată în Physics World, pe care o puteți citi integral AICI.
Într-o altă analiză, același autor arată că un grup de cercetători de la câteva institute de cercetare din Germania, Finlanda, Olanda, Danemarca sau Africa de Sud a publicat o analiză asupra câtorva sute de studii din literatura științifică pentru a răspunde contestatarilor scenariului „100% regenerabile”. Acești cercetători afirmă că o trecere la electricitatea 100% regenerabilă este tehnic fezabilă și economic viabilă. Analiza lor a venit ca replică la un alt raport emis de opozanți ai ideii, care pun sub semnul întrebării dacă sistemele bazate doar pe regenerabile pot supraviețui vremii extreme cu puțin soare și puțin vânt sau dacă rețelele pot fi menținute stabile cu atât de multă producție variabilă. Citiți articolul complet AICI.
139 de state ar putea produce integral energie verde
Un alt grup de cercetători afirmă că aproape 140 de state, care împreună emit peste 99% din emisiile globale de dioxid de carbon, ar putea avea energie doar din solar, vânt, hidro și energie geotermală până în 2050. Acești cercetători au analizat datele publice disponibile de la Agenția Internațională pentru Energie, respectiv ce resurse de energie regenerabilă sunt disponibile în fiecare țară, și au investigat ce ar avea nevoie fiecare pentru a-și electrifica transportul, încălzirea, răcirea, industria, agricultura, sectorul forestier și cel piscicol.
Acești cercetători au calculat că cele 139 de țări ar putea fi alimentate în proporție de 80% de energie curată, regenerabilă, până în 2030, și de 100% în 2050. Mixul de resurse pe care ei îl imaginează pentru a atinge ținta din 2050 include:
- 21,36% din centrale fotovoltaice
- 9,72% din centrale solare concentrate
- 14,89% din panouri solare pe acoperișuri rezidențiale
- 11,58% din panourile solare pe acoperișurile clădirilor comerciale și guvernamentale
- 23,52% din vânt onshore
- 4% din hidro
- 0,58% din energia valurilor
- 0,67% din energie geotermală
- 0,06% din energia mareelor
„Lucrul cel mai uimitor din rezultatele acestui studiu este că fiecare țară examinată avea suficiente resurse pentru a se alimenta singură cu energie, deși, în cazul câtorva țări mici cu populații foarte mari, acestea ar putea avea nevoie de importuri de la vecini, ori de folosirea unei cantități neuzuale de energie offshore”, a spus leaderul studiului, Mark Z. Jacobson, director al Stanford University’s Atmosphere and Energy Program.
Citiți continuarea acestei analize AICI.
Spania vrea să treacă la regenerabile 100%
Dincolo de faptul dacă scenariul privind asigurarea electricității din surse 100% regenerabile este aplicabil sau nu la nivel global, cert este că tot mai multe state și-au anunțat planurile de a se baza doar pe surse regenerabile în 2050.
Cel mai nou caz este cel al Spaniei, care a lansat în această săptămână un plan ambițios de a trece sistemul electric complet pe surse regenerabile până în 2050. De asemenea, vrea să își decarbonizeze economia la scurt timp după aceea, potrivit The Guardian.
Pentru a realiza acest lucru, guvernul țării se angajează să instaleze cel puțin 3.000 MW de capacități eoliene și solare în fiecare an, în următorii 10 ani. De asemenea, vrea să interzică acordarea unor noi licențe pentru exploatarea resurselor fosile, iar o cincime din bugetul de stat va fi rezervat măsurilor care să lupte cu schimbările climatice.
Eficiența energetică va fi, de asemenea, îmbunătățită cu 35% în următorii 11 ani, iar guvernul și autoritățile publice vor putea să închirieze doar clădiri ce au consum aproape zero de energie.
În legislație nu au fost prevăzute date pentru scoaterea din funcțiune a capacităților pe cărbune sau nucleare, iar interzicerea mașinilor noi pe benzină sau motorină a fost amânată până în 2040. Planul trebuie votat însă în parlament, unde poziția social-democraților aflați la guvernare este fragilă.