Skip to main content

Persoanele fizice care vor să își instaleze panouri fotovoltaice ca să își producă singure electricitatea ar putea să nu mai fie obligate să le înregistreze și să autorizeze funcționarea acestora, fiind scutite și de la plata impozitelor pentru veniturile din comercializarea energiei, potrivit ultimelor propuneri de modificare a legislației în domeniul energiilor regenerabile, făcute de parlamentari.

Mai exact, este vorba despre amendamente aduse de deputații Comisiei de Industrii la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie şi pentru modificarea unor acte normative.

Iată care sunt cele mai importante amendamente aduse OUG 24/2017 săptămâna trecută, ce vizează producătorii casnici și care vor fi supuse astăzi iar votului Comisiei:

  • Se introduce termenul de prosumator, care înseamnă „clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirilor lor, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară”.

Potrivit noilor amendamente, „prosumatorii care dețin unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum pot vinde energia electrică produsă și livrată în rețeaua electrică furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, conform reglementărilor ANRE”.

Comparativ, în vechea formulă, puterea instalată vizată avea un prag de 100 kW pe loc de consum, iar cei care erau obligați să o cumpere erau distribuitorii de electricitate, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al reţelei electrice, la un preţ stabilit conform reglementărilor ANRE.

Motivația Comisiei de Industrii este că pragul de 20 kW este acoperitor pentru persoanele fizice care alimentează doar consumul  de energie electrică al gospodăriilor proprii.

  • De asemenea, conform noilor modificări care ar putea trece azi de votul final al Comisiei, furnizorii de energie electrică  vor fi obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preț egal cu prețul mediu ponderat înregistrat în Piața pentru Ziua Următoare în anul anterior.
  • Un alt amendament adus OUG 24 este că producătorii casnici nu vor mai trebui să se autorizeze ca producător de energie, așa cum prevede în prezent legea: „Prosumatorii, persoane fizice, prevăzuți la alin. (6), altele decât cele organizate conform OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările și completările ulterioare, pot desfășura activitatea de comercializare a energiei electrice produse în unitățile de producere a energiei electrice pe care le dețin, fără înregistrarea și autorizarea funcționării acestora”.
  • Totodată, producătorii casnici vor fi scutiți de la înregistrarea și plata TVA sau a impozitului pe venit, măsură la care Ministerul Finanțelor s-a opus permanent, invocând prevederile Codului Fiscal: „Prin derogare de la Legea 227/2015 privind Codul fiscal și Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, prosumatorii, persoane fizice, prevăzuți la alin. (6) și (63) sunt exceptați/scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente cantității de energie electrică produsă pentru autoconsum precum și excedentul vândut furnizorilor, conform alin. (62)”.
  • În plus, un alt amendament prevede că „în factura de energie electrică, prosumatorii prevăzuți la alin. (6) beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică cu care aceștia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea”. Nu reiese însă de aici dacă producătorii casnici vor putea plăti furnizorului de electricitate doar diferența netă între energia consumată din rețea și cea produsă și livrată, așa cum se întâmplă în alte state.

Sursa foto: Pixabay

RECOMANDĂRI:

Încă un „tun” în factura de energie: românii vor plăti 453 euro pentru un MWh solar

Am dat subvenții uriașe pentru regenerabile, dar am creat locuri de muncă în alte țări

FAN Courier și-a luat primul cargobike electric, produs la Fălticeni de un inginer român

Din 2020, toate clădirile noi trebuie să aibă consum aproape zero de energie

Chinezii revoluționează piața auto cu mașina electrică printată 3D și gata în doar 3 zile. VIDEO