Skip to main content

La circa zece ani de când au fost descoperite zăcăminte importante de gaze naturale în Marea Neagră, în zona de apă adâncă, România nu reușește să extragă aceste resurse, care ar asigura independență energetică, locuri de muncă și venituri însemnate la bugetul de stat. Cadrul legal care să permită demararea producției offshore trebuie aprobat cât mai rapid, pentru că suntem în al 12-lea ceas, au atras atenția specialiști prezenți la Romanian International Gas Conference.

„Noi exploatăm gaze naturale de peste 110 de ani și petrol, de peste 160 de ani. Avem un pionierat în România pe care nimeni nu l-a pus la îndoială niciodată în ceea ce privește explorarea și exploatarea resurselor de țiței și gaze. Deci avem un avantaj imens, avem forță de muncă calificată, avem investitori dispuși să investească în această țară, dar lipsesc lucruri elementare. Lipsește voința de a face lucruri să se întâmple. Întotdeauna ne uităm la ce au făcut cei din Vest, cum și-au implementat legile și reglementările și îi admirăm. Dar când trebuie să facem noi, ne oprim înainte să facem lucrurile să se întâmple”, a declarat astăzi Cătălin Niță, Director Executiv al Federației Patronale Petrol și Gaze (FPPG), în cea de-a doua zi a conferinței.

El a adăugat că avem un cadru legislativ primar învechit, care trebuie actualizat conform realității curente, și totuși nu reușim.

„Discutăm de tehnologii pe care nici cele mai avansate țări în cercetare nu au reușit să le stăpânească cu adevărat. Discutăm despre zeci, sute de MW de hidrogen verde din offshore, dar noi gazul explorat de zece ani nu reușim să-l aducem la mal. Facem investiții de sute de milioane de euro în infrastructura de transport de gaz și noi totuși nu reușim să punem gazul pe care îl avem în pământ în acea conductă. Discutăm despre securitate energetică, și noi nu suntem în stare să fim independenți când avem atâtea resurse”, a completat acesta.

Totodată, el a întrebat dacă altă țară ce ar fi avut resursele României, specialiști în domeniu, investitorii dispuși să vină cu bani proprii să le scoată ar fi stat pe gânduri dacă să le extragă sau nu.

„Acum 50 de ani, Norvegia nu exista pe harta gazului mondial. Noi în anii ‘70 construiam platforme marine și foram în Marea Neagră de mică adâncime. Nu este păcat de toți acești ani să tot stăm pe gânduri să ne tot gândim ce să facem în continuare? Suntem atât de aproape. Ne trebuie puțină claritate și puțină maturitate, să dăm drumul efectiv la ceva ce știm să facem. Oportunitatea nu o să stea după noi. Suntem în gară, trenul deja s-a pus în mișcare și noi ne gândim încă dacă să ne urcăm în el, ceea ce nu-mi explic, nu are logică, din păcate”, a mai spus Directorul Executiv al FPPG.

La rândul său, Franck Neel, Membru al Directoratului responsabil pentru activitatea Downstream Gas în cadrul OMV Petrom și președinte al FPPG, a declarat că România importă aproximativ 20% din necesarul de gaze naturale și dacă nu se investește în exploatarea resurselor din Marea Neagră, vom ajunge să importăm circa 50% din necesar până în 2030, în funcție de evoluția cererii.

„De aceea este important să se deblocheze rezervele din Marea Neagră. Așteptăm în continuare modificarea legii care ne permite să avem cadrul fiscal și stabilitatea necesară pentru acest proiect”, a spus Franck Neel.

Potrivit acestuia, companiile concesionare au nevoie de circa 4 ani pentru a dezvolta un astfel de proiect de mare adâncime, astfel că Guvernul trebuie să accelereze procesul de reglementare care să permită demararea investiției. Demararea producției de gaze naturale din perimetrele offshore e cu atât mai importantă în contextul tranziției energetice. România se bazează pe acest combustibil pentru a reduce emisiile de carbon în diferite sectoare, precum  industrie, transporturi, energie.

Cea de-a 4-a ediție a conferinței internaționale Romanian International Gas Conference are loc la București, în format hibrid, în perioada 13-15 decembrie 2021, sub tema: „Sectorul gazelor naturale, între imperativele decarbonării, accesibilitatea prețurilor și securitatea aprovizionării”. Evenimentul este organizat de către Federația Patronală Petrol și Gaze cu sprijinul Energy Policy Group. Tema zilei de astăzi a fost „Importanța gazelor naturale în tranziția energetică din România”.

  • NewsEnergy este partener media al evenimentului.

ARTICOLE SIMILARE:

RIGC 2021: Gazele din Marea Neagră pot ajuta România să devină un important producător de hidrogen albastru în UE