Skip to main content

Ideea de eliminare treptată a gazelor naturale în UE nu este corectă. E nevoie, în schimb, de o planificare corespunzătoare și trebuie să lăsăm deoparte ideologiile, a declarat astăzi Francois Regis Mouton, Regional Director Europe IOGP, în cadrul celei de-a doua zile de dezbateri de la Romanian International Gas Conference (RIGC 2022). Potrivit acestuia, ne pregătim să repetăm aceleași greșeli din trecut, care au transformat o problemă de aprovizionare într-una geopolitică.  

“Agresiunea Rusiei are un rol foarte important asupra piețelor, în contextul crizei energetice actuale. Dar trebuie să ne amintim că acestă criză a început înainte de agresiunea din februarie, când aprovizionarea cu energie a devenit mai complicată.

Astfel, o problemă de aprovizionare a devenit o problemă de geopolitică. Una dintre cauze este că Uniunea Europeană nu a diversificat suficient sursele. Nu s-a făcut nimic la nivel de UE pentru a încuraja producția internă de gaze și UE a crescut cererea de gaze și cea de petrol printr-o abordare care nu era conectată la realitate.

(…) În general, este o posibilitate bună de eliminare treptată a gazelor în contextul planului RePowerEU. Însă din punctul meu de vedere, această abordare nu este corectă. Am văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni în Uniunea Europeană – producția de energie eoliană a fost mult mai scăzută. E nevoie de o planificare corespunzătoare și trebuie să lăsăm deoparte ideologiile.

Ce aud aici la Bruxelles este că ne pregătim să repetăm aceleași greșeli din trecut, ceea ce nu este în regulă. Asta e valabil și în ceea ce privește discuțiile privind măsurile în contextul crizei energetice.

Cetățenii vor să se întreprindă acțiuni pentru că nu există o producție de gaze suficientă pentru a răspunde cererii. Totuși, problemele care sunt puse în discuție cum ar fi plafonarea prețurilor, creșterea taxelor ar agrava situația pe termen scurt, pentru că ar deveni din ce în ce mai greu să se răspundă cererii și ar fi mult mai greu să crească producția locală.

Trebuie să îi sprijinim pe consumatorii cei mai vulnerabili și noi suntem gata să contribuim la aceste eforturi de solidaritate. Dar unele dintre nivelurile de taxare propuse sunt foarte ridicate, ceea ce înseamnă că furnizorii vor avea un dezavantaj foarte mare și nu ar mai fi un context concurențial echitabil.

Trebuie să ne consolidăm producția locală, diversificarea surselor și să ajungem la o autonomie  energetică. De asemenea, și actorii economici trebuie să facă un efort și industria noastră trebuie să depună eforturi, dar trebuie să găsim un echilibru corect pentru ca o soluție pe termen scurt să nu devină o problemă mai târziu. Gazele sunt o sursă de energie versatilă, iar piața trebuie să devină mai sustenabilă decât este astăzi. Trebuie ca decidenții politici să fie mai creativi, mai deschiși când gândesc politici. Nu trebuie să se decidă anumite direcții de politică foarte înguste. Riscăm să devenim prizonieri propriilor noastre alegeri”.

Despre RIGC 2022

Peste 60 de experți de vârf din industrie și reprezentanți de seamă la nivel de guverne, instituții europene, autorități de reglementare în domeniul energiei se vor reuni la București, în perioada 21-22 septembrie, la cea de-a 5-a ediție a Romanian International Gas Conference (RIGC 2022), eveniment anual de referință organizat de Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG). Ediția din acest an, ce se va desfășura sub tema „Bridge To The Future: From Versailles to Bucharest – Natural gas, the bridge between climate action and energy security”, este realizată sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei și în parteneriat cu Asociația Internațională a Producătorilor de Petrol și Gaze (IOGP).

Mai multe detalii despre RIGC 2022 aflați pe pagina evenimentului: rigc.ro, iar agenda completă cu speakerii prezenți și subiectele ce vor fi abordate poate fi consultată AICI.

ARTICOLE SIMILARE:

RIGC 2022 // Avertisment: Intervențiile asupra pieței de energie din România ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării țării la iarnă