Skip to main content

Producţia zilnică a Romgaz în zăcământul Caragele va creşte cu circa 30%, ca urmare a începerii producţiei în zona adâncă a acestei structuri, prin sonda 77 Rosetti, şi a intensificării exploatării în zona de adâncime medie cu două noi sonde, potrivit unui comunicat al companiei.

Sonda 77 Rosetti are un potenţial productiv zilnic de peste 1.500 barili echivalent petrol (boe).

  • În anul 2016 Romgaz a identificat o importantă descoperire în sectorul nord estic al Platformei Moesice, în cadrul ansamblului structural Caragele, la adâncimi de peste 4.000 de metri, această sondă confirmând în exploatare descoperirea anunţată iniţial.

Descoperirea a necesitat perioada specifică de evaluare complexă geologică a acumulării de hidrocarburi, precum şi proiectarea şi pregătirea lucrărilor de dezvoltare care să permită începerea producţiei.

Condiţii de risc la mare adâncime

„Acest rezultat răsplăteste efortul deosebit al companiei din ultima perioadă de timp, de a explora la mare adâncime, în condiţii dificile de mare risc, dar cu perspectiva confirmării unor importante acumulări de hidrocarburi , în perimetrele aflate în concesiune. Lucrările de explorare şi dezvoltare în această zonă vor continua într-un ritm susţinut, pentru creşterea potenţială a volumului resursei estimate, precum şi pentru valorificarea acesteia. Concomitent, Romgaz a intensificat exploatarea în zona de adâncime medie a structurii Caragele, prin introducerea în producţie a două noi sonde, cu un debit zilnic mediu de peste 1.000 boe”, a declarat Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz.

Cele trei sonde oferă o nouă perspectivă structurii Caragele, prin creşterea producţiei zilnice cu aproximativ 30%, ceea ce a dus la o sporire a productiei totale a companiei cu 1,4% in luna ianuarie.

SNGN Romgaz SA desfăşoară operaţiuni petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare în opt perimetre pe teritoriul României şi are ca obiectiv principal continuarea lucrărilor de explorare pentru identificarea de noi resurse de hidrocarburi.