Skip to main content

În data de 19 decembrie 2023, reprezentanți ai Comisiei Europene, peste 300 de companii din sectorul energiei eoliene și 26 de miniștri ai Energiei, printre care și Romania, au aprobat Carta Europeană pentru Energie Eoliană (European Wind Charter). Documentul afirmă angajamentele guvernelor pentru a pune în aplicare acțiunile prevăzute în Pachetul European privind Energia Eoliană (Wind Power Package), care a fost publicat de Comisia Europeană în luna octombrie, arată RWEA, într-un comunicat de presă.

Atingerea recentului obiectiv al UE convenit de cel puțin 42,5% energie regenerabilă până în 2030, cu ambiția de a atinge 45%, așa cum este stabilit în Directiva revizuită privind Energia Regenerabilă (RED III), necesită o creștere masivă a capacității instalate de energie eoliană în UE.

Carta Europeană a Energiei Eoliene reprezintă un progres semnificativ pentru industria eoliană, arată RWEA. Prin acest document, guvernele naționale se angajează să întreprindă acțiunile prevăzute în recentul Pachet de Energie Eoliană al UE. Acesta din urmă cuprinde 15 acțiuni imediate pentru consolidarea industriei eoliene europene și se concentrează pe 5 domenii cheie: accelerarea implementării proiectelor eoliene; mecanisme bine pregătite de licitație pentru noile capacități; acces la finanțare; resursă umană specializată; și crearea unui mediu echitabil și competitiv, inclusiv condiții de concurență echitabile.

La ce face referire Carta Europeană a Energiei Eoliene

  1. Asigurarea unei cadru robust și previzibil pentru implementarea proiectelor de energie din surse eoliene, prin actualizarea PNIESC, corelat cu obiectivele mai ambioase de energie regenerabilă din Fit for 55, precum și realizarea unui cadru de autorizare mai rapid și mai previzibil pentru proiectele eoliene.
  2. Simplificarea și îmbunătățirea modelelor de licitații pentru energia eoliană, cu scopul de a promova productia de turbine eoliene mai eficiente, mai sigure și mai usor de integrat.
  3. Adaptarea modelului de afaceri și guvernanță, a produselor și serviciilor oferite de reprezentanții sectorului energiei din surse eoliene, astfel încât acestea să respecte standarde de protecția mediului, inovare, securitate cibernetică și condiții de muncă, în acord cu obiectivele Net-Zero Industry Act și Wind Power Action Plan.
  4. Îmbunătățirea predictibilității privind cererea și oferta, calibrând efectul prețurilor volatile și asigurând astfel implementarea mai multor proiecte eoliene si dezvoltarea lanțului local pentru producerea de echipamente si servicii necesare sectorului energiei eoliene.
  5. Asigurarea unui mediu internațional echitabil si competitiv, prin monitorizarea activă a pieței pentru produse pentru producerea energiei din surse eolienne.
  6. Creșterea capacității de producție în UE a echipamentelor aferente sectorului energiei eoliene, pentru a răspunde cererii crescute așteptate în următorii ani pentru noi proiecte eoliene, mai arată RWEA.

Directiva revizuită UE/2023/2413 privind promovarea energiei din surse regenerabile a fost publicată în Jurnalul Oficial al UE în data de 31 octombrie 2023 și a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2023. Va exista o perioadă de 18 luni pentru a transpune majoritatea prevederilor directivei în legislația națională, cu un termen limită mai scurt, iulie 2024, pentru unele prevederi legate de autorizarea surselor regenerabile.

Parcursul legislativ al Directivei privind energia din surse regenerabile (RED) poate fi urmărit aici: https://www.europarl.europa.eu/legislative-train/package-fit-for-55/file-revision-of-the-renewable-energy-directive

  • Detalii în limba română despre Pachetul european privind energia eoliană pot fi găsite AICI.
  • Carta Europeană a Energiei Eoliene poate fi citită AICI.

(Sursa foto: Pixabay.com)

ARTICOLE SIMILARE:

Model pentru o tranziție energetică de succes: cum a ajuns Danemarca lider în energia verde // REPORTAJ

Industria net-zero: UE vrea să conducă în producția de tehnologii curate și locurile de muncă verzi

Raport AIE. Mineralele ar putea face electrificarea globală mai scumpă

Materii prime critice: PE asigură aprovizionarea și suveranitatea UE