Skip to main content

Cu ocazia Zilei Internaționale a energiei eoliene, pe data de 15 iunie 2023, Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) organizează WIND OPEN DAY, ajunsă la cea de-a șasea ediție. Locația principală a evenimentului este parcul eolian CEZ, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene de pe uscat (onshore) din Europa, în zona Dobrogea (la Fântânele, Cogealac și Grădina). Tot în cadrul evenimentului, își deschide porțile și RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie, un proiect RWEA – RESS (Renewable Energy School of Skills), au transmis organizatorii, într-un comunicat de presă.

Parcul eolian CEZ a însemnat o investiție de 1,1 miliarde euro și conține 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a parcurilor eoliene CEZ a fost pusă în funcțiune la sfârșitul anului 2012.

Parcul eolian CEZ cuprinde 240 de turbine de 2,5 MW, 100 metri înălțime și un diametru al rotorului de 100 de metri. Proiectul a fost dezvoltat în doua etape – prima la Fântânele care include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW și cea de a doua în zona Cogealac – Grădina, incluzând 101 turbine cu o capacitate totală de 252,5 MW.

Cifre care definesc Parcul Eolian CEZ:

  • S-au construit 190 km de drumuri de acces;
  • 240 fundații, pentru construcția cărora s-au utilizat 103,7 mii metri cubi de ciment și 9900 tone de oțel;
  • are 140 km de circuit electric subteran de 33 kV (420 km de cablu subteran 33 kV) si 75 km de circuit electric subteran de 110 kV (225 km de cablu subteran 110kV);
  • include 7 substații 33/110 kV;
  • oferă acces la rețeaua de transport energie electrică prin stația Tariverde 110/400 kV.

Activitatea parcului este gestionată de o echipă de specialiști a căror performanță operațională a fost recunoscută în 2021 și de către Biroul Statelor Unite pentru Brevete și Mărci, care a acordat echipei brevetul de invenție pentru o soluție tehnică ce permite îmbunătățirea performanței turbinelor eoliene.

Tot în cadrul WOD 6 își deschide porțile și RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie (un proiect RWEA-RESS), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. La RESS – cel mai mare centru de pregătire pentru surse regenerabile din Sud-Estul Europei – sunt așteptați studenții dornici să îmbrățișeze o carieră în domeniul energiei din surse regenerabile.

Participanții vor primi informații și detalii extrem de interesante și utile despre dezvoltarea, construirea și operarea parcurilor eoliene. Vor vizita apoi Parcul eolian Monsson de la Mireasa 50 MW, iar pasionații de tehnologie vor experimenta vizita la nacela unei turbine.

Participanți WOD 6: presa, membrii AIEE, studenți Facultatea de Energetică – UPB, studenți Universitatea Ovidius – Facultatea de Construcții, companii membre RWEA.