Skip to main content

Energy Policy Group (EPG) organizează, pe data de 26 mai 2025, o nouă ediție a Forumului România Eficientă, eveniment regional de referință dedicat eficienței energetice în clădiri. Tema conferinței din acest an este „Net-Zero and Beyond. Boundaries and Opportunities for an Equitable Decarbonisation of the Building Stock”, potrivit organizatorilor.

Pe măsură ce statele membre ale Uniunii Europene avansează în procesul de transpunere a directivelor revizuite privind performanța energetică a clădirilor, decarbonizarea fondului construit se evidențiază tot mai mult drept element central atât în atingerea obiectivelor climatice, cât și din perspectiva beneficiilor socio-economice asociate, se menționează în comunicat.

În Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, transformarea durabilă a mediului construit se confruntă cu o serie de provocări sistemice: un fond de clădiri vechi și ineficiente energetic, renovări care nu livrează întotdeauna rezultatele așteptate și o lipsă de coerență între politicile de locuire, sociale și cele energetice.

Forumul România Eficientă își propune să aducă în prim-plan aceste teme critice și să analizeze în profunzime modurile prin care politicile publice și mecanismele de finanțare pot susține renovarea aprofundată a fondului de clădiri într-o manieră justă, care să respecte trei condiții esențiale: eficiență energetică, rentabilitate și echitate socială.

Politici și instrumente pentru decarbonizarea clădirilor destinate gospodăriilor afectate de sărăcia energetică​

Acest panel analizează mecanismele de politică menite să integreze criterii socio-economice în strategiile de renovare energetică, asigurând o decarbonizare echitabilă pentru gospodăriile vulnerabile din punct de vedere energetic. Experții vor examina modul în care renovările energetice aprofundate pot reduce dependența de subvenții și pot genera beneficii economice pe termen lung. Discuția va aborda, de asemenea, lacunele de date privind performanța energetică și vulnerabilitatea gospodăriilor, evaluând cum corelarea certificatelor de performanță energetică (EPC) cu indicatorii socio-economici poate îmbunătăți strategiile de renovare țintite. În final, paneliștii vor evalua critic dacă ratingurile EPC sunt suficiente pentru prioritizarea renovărilor sau dacă există riscul de a omite factori esențiali în abordarea sărăciei energetice, potrivit datelor cuprinse în agendă.

Va fi abordat, de asemenea, rolul fundamental al integrării surselor regenerabile de energie în tranziția către un mediu construit sustenabil, explorând modul în care progresele înregistrate la nivel de tehnologii și infrastructură pot contribui la creșterea rezilienței sistemului energetic. În acest context, vor fi prezentate și soluții legislative și tehnice care ar putea asigura depășirea provocărilor legate de integrarea formelor descentralizate de surse regenerabile de energie, partajarea energiei produse pentru autoconsum colectiv și dezvoltarea rețelelor inteligente.

Organizat de Energy Policy Group (EPG) cu sprijinul OMV Petrom, Forumul România Eficientă va fi transmis live pe website-ul programului România Eficientă.

***

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, realizat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.