Skip to main content

Directorul general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), Sorin Boza, a declarat aseară, pentru NewsEnergy, că pericolul opririi unor grupuri la Rovinari este mare, în condițiile în care stocurile de cărbune sunt aproape epuizate, iar angajații din cariere sunt în grevă de vineri, extracția fiind oprită.

„Situația este grea, iar pericolul opririi este mare. Ceea ce este important este că vom porni alte grupuri ale complexului, asigurându-ne că toate contractele sunt asigurate”, ne-a declarat Sorin Boza.

NewsEnergy i-a solicitat un punct de vedere la declarațiile făcute anterior, seara trecută, de Ion Pisc, directorul sucursalei Rovinari, conform cărora, dacă nu încep livrările de cărbune, este nevoit să oprească trei grupuri până dimineață.

„Sistemul energetic românesc, astăzi, că e ger, că e noapte, nu poate să înlocuiască energia pe care o dă CEO, care e 20, 25 la sută din necesar. Nu are cu ce. Asta vreau să se înţeleagă. Toată lumea a greşit. Eu sunt revoltat la culme! În 38 de ani am mai văzut greve, dar doar de câteva ore. Dacă nu încep să dea cărbune, eu, în noaptea asta trebuie să opresc două grupuri., iar dimineaţă, al treilea. Nu am cu ce merge. Suntem iresponsabili. Toţi să suporte consecinţele! Da, e o situaţie foarte grea”, a declarat aseară Ion Pisc, citat de publicația locală Presa fără stăpâni.

El a adăugat că „aceste instalaţii înseamnă miliarde. Ca să opresc din lipsă combustibil  şi s-o luăm de la zero este incredibil de greu.  Au dus totul de râpă. Este foarte gravă situaţia, este inacceptabil. Am 38 de ani experienţă, repet,  şi am mai întâlnit greve, de doar câteva ore…”.

„Problema e următoarea: dacă ei nu încearcă să dea cărbune, cât de puţin, oprim două grupuri. Mâine…oprim şi pe al treilea. Şi Guvernul, si ministerul ştiu că, oprind Rovinarii, e dezastru”, a afirmat aseară Ion Pisc, conform sursei citate.

Pe surse: Dăncilă trimite Corpul de Control la CEO

În presă a apărut aseară informația, pe surse, că premierul Viorica Dăncilă va trimite Corpul de Control la CEO. Directorul general al companiei, Sorin Boza, ne-a declarat însă aseară că este pentru prima dată când aude această informație.

Anton, discuții cu sindicatele la Târgu Jiu

Pe de altă parte, Ministerul Energiei a comunicat în această dimineață că ministrul Anton Anton, împreună cu secretarul de stat Doru Vișan, se vor întâlni astăzi, de la ora 12:00, cu liderii de sindicat din companie, la sediul Prefecturii din Târgu Jiu. La finalul întâlnirii, ministrul va susține o conferință de presă.

Potrivit datelor Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, producția de electricitate pe bază de cărbune a rămas relativ constantă în cursul nopții, iar la ora 07:18 dimineața producea 1678 MW, la un consum total de 8307 MW. Producția era, la ora menționată, de 6984 MW, soldul de 1323 MW fiind acoperit din import.

Prețul electricității pe piața spot (PZU) administrată de OPCOM a atins ieri valoarea record de 507,07 lei/MWh. Greva declanșată vineri seară în Cariera Jilț Nord a Complexului Energetic Oltenia s-a extins luni în toate cele zece cariere.