Minerii de la cariera Jilț Nord au reluat greva odată cu intrarea în schimbul II, chiar dacă li s-a promis o majorare salarială de 700 de lei brut. „Nu lucrăm”, a spus un muncitor. Cei de la schimbul I au lucrat, după ce liderii lor de sindicat le-au spus că toate carierele au reluat lucrul, potrivit publicației locale Pandurul.
Complexul Energetic Oltenia a anunțat miercuri dimineața că au reluat producția minerii de la Jilț Nord și Jilț Sud, dar cei de la Sud au negat informația.
- Oamenii nu s-au lăsat intimidați nici măcar de faptul că Tribunalul Gorj a declarat greva ilegală, sentința nefiind definitivă. Aceștia nu sunt mulțumiți cu propunerea administrației de acordare a unui adaos salarial de 700 de lei brut.
Președintele Sindicatului Solidaritatea 2013, Nicu Bunoaica, a spus că oamenii vor o majorare salarială de o mie de lei net, dar nu ca adaos, ci inclusă în salariul tarifar.
„Minerii spun că mai bine să se desființeze CEO. Nu acceptă majorarea de 700 brut”, a spus Bunoaica, citat de Pandurul.
Liderul sindical a spus că trebuie angajați tineri în companie, iar parlamentarii trebuie să reducă vârsta de pensionare în minerit. „Au intoxicat oamenii cu reluarea lucrului, nu a urcat nimeni pe excavatoare”, a mai spus Bunoaica.
Tribunalul Gorj: Greva este ilegală
Tribunalul Gorj a pronunţat astăzi sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia. Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:
-sancțiune disciplinară, inclusiv prin concediere;
-răspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despăgubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar și de la simpli participanți la aceasta;
-sancțiuni contravenționale sau penale, în cazuri grave, când greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.
Conducerea CEO va cere daune de 15 milioane de lei
„Precizăm că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat. În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de circa 15 milioane lei”, a precizat CE Oltenia.
Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi adiționate la cele reprezentând cantităţile nelivrate de energie electrică.
Ce li s-a promis minerilor la negocieri
Potrivit unui comunicat al CEO emis la prânz, în dimineața zilei de 16 ianuarie 2019, salariații carierei Jilț Nord care au inițiat protestul spontan, precum și salariații carierei Jilț Sud au reluat activitatea voluntar.
„În urma negocierilor purtate în cursul nopții de 15/16 ianuarie 2019 de către administrația CE Oltenia și reprezentanții federațiilor sindicale, s-au stabilit următoarele:
Acordarea unui adaos lunar, începând cu data de 01.03.2019, astfel:
– 700 lei brut pentru personalul muncitor din activitatea de producție și mentenanță;
– 500 lei brut pentru conducătorii formațiilor de lucru;
– 400 lei brut pentru personalul de conducere din activitatea minieră și energetică (șef/adjunct secție, atelier, sector schimb etc).
Acordarea de vouchere de vacanță, începând cu data de 01.05.2019, în sumă de 1.450 lei, tuturor salariaților”, se arată în comunicatul companiei.
Lista revendicărilor
Protestul minerilor în CE Oltenia a început vineri seara la Cariera Jilț Nord și s-a extins treptat în toate carierele miniere.
- Lista de revendicări este următoarea: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.
Complexul Energetic Oltenia asigură circa un sfert din producția de energie. Pe fondul protestelor minerilor de la CEO, a cererii ridicate de energie și a OUG 114/2018, care impune noi taxe pentru sectorul energetic, în timp ce producătorii de energie vor trebui să vândă la prețuri impuse de stat, prețul electricității pe bursa locală a crescut foarte mult de la începutul anului, apropiindu-se de maximele istorice.
ARTICOLE SIMILARE:
Complexul Energetic Oltenia, împins de Guvernul Dăncilă pe urmele celui din Hunedoara
De ce Polonia, țara în care 40.000 de oameni mor anual din cauza poluării, nu renunță la cărbune