Skip to main content

Conform ultimului studiu Healthy Homes Barometer din 2022, 1 din 3 europeni este expus la riscuri cu impact direct asupra sănătății și bunăstării individuale, cauzate de un mediu interior cu probleme, cum ar fi lipsa luminii naturale, a căldurii, zgomotul excesiv sau umezeala și mucegaiul. În societatea modernă, în care oamenii își petrec cea mai mare parte a timpului în clădiri, Reveal Marketing Research și-a propus să identifice percepțiile românilor legate de modul în care eficiența energetică a clădirilor influențează sănătatea individuală, printr-un studiu realizat pentru programul România Eficientă.

  • Doi din 10 români consideră că protejarea sănătății este principalul beneficiu al creșterii eficienței energetice a clădirilor.
  • Topul clădirilor „nesănătoase”, ce necesită îmbunătățirea eficienței energetice, este alcătuit din spitale (88%), școli (86%) și blocuri de locuințe (83%).

Protejarea sănătății este al doilea cel mai important beneficiu al creșterii performanței energetice a clădirilor, după reducerea valorilor facturilor, conform unui comunicat de presă transmis de România Eficientă și Reveal Marketing Research.

Românii consideră, în general, că principalele beneficii aduse de eficiența energetică sunt costurile cu utilitățile (43%) și sănătatea individuală (18%), conform rezultatelor studiului. În aceeași ordine de idei, pentru 2 din 10 români, protejarea sănătății personale și a familiei este percepută ca fiind principalul beneficiu asociat creșterii performanței energetice a clădirilor.

Sondajul indică faptul că tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 ani își conturează o identitate socială centrată pe ideea de bunăstare generală. Pentru aceștia, protejarea sănătății (21%) și reducerea poluării (19%) reprezintă beneficii considerabil mai importante comparativ cu populația generală, fiind înregistrate diferențe de 5, respectiv 10 puncte procentuale.

Spitalele, școlile și blocurile de locuințe sunt principalele clădiri „nesănătoase” care ar trebui să beneficieze de măsuri pentru creșterea eficienței energetice.

Studiul relevă faptul că una dintre implicațiile directe ale creșterii eficienței energetice a clădirilor este protejarea sănătății oamenilor, iar românii își consideră, într-o proporție de peste 80%, ca fiind foarte important să locuiască într-o locuință termoizolată.

Cât privește tipurile de clădiri pentru care creșterea performanței energetice este percepută ca fiind cea mai importantă și necesară, respondenții au menționat în mai mare măsură spitalele (88%), școlile (86%) și blocurile de locuințe (83%).

Metodologie: Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online la comanda Energy Policy Group (EPG), pentru proiectul România Eficientă, în perioada 07-10.06.2022, pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 806 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.5% la un nivel de încredere de 95%.

Rezultatele studiului pot fi accesate aici: https://www.romania-eficienta.ro/raport-de-cercetare-perceptii-privind-eficienta-energetica/

Despre România Eficientă

România Eficientă este un proiect privat de anvergură națională, derulat de Energy Policy Group (EPG) în parteneriat și cu finanțarea OMV Petrom. Proiectul a demarat în vara anului 2019 și constă în derularea unui program național de promovare a eficienței energetice. România Eficientă își propune să sprijine atingerea țintelor României pentru 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice, atât prin campanii de informare și educare, cât și prin realizarea unor proiecte concrete de renovare majoră în școli publice din diferite regiuni ale țării. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.