Skip to main content

Liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Regatului Unit, Canadei și Statelor Unite ale Americii au anunțat, într-un comunicat comun, că în zilele următoare vor implementa măsuri menite să impună Rusiei „costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre”. Totodată, guvernul Japoniei, a treia mare economie a lumii, a anunţat duminică că se alătură ţărilor din UE, SUA şi altor parteneri din G7 în blocarea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional SWIFT, în plus faţă de alte sancţiuni pentru Moscova.

„Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și vom asigura colectiv că acest război este un eșec strategic pentru Putin”, se menționează în textul comunicatului, publicat atât pe site-ul Comisiei Europene, cât și pe cel al Casei Albe.

Iată, integral, conținutul comunicatului:

„Noi, liderii Comisiei Europene, Franței, Germaniei, Italiei, Regatului Unit, Canadei și Statelor Unite, condamnăm războiul ales de Putin și atacurile asupra națiunii suverane și a poporului Ucrainei. Suntem alături de guvernul ucrainean și de poporul ucrainean în eforturile lor eroice de a rezista invaziei Rusiei. Războiul Rusiei reprezintă un atac asupra regulilor și normelor internaționale fundamentale care au prevalat de la cel de-al Doilea Război Mondial, pe care ne angajăm să le apărăm. Vom cere socoteală Rusiei și ne vom asigura împreună că acest război este un eșec strategic pentru Putin.

În această săptămână care a trecut, pe lângă eforturile noastre diplomatice și munca colectivă de a ne apăra propriile granițe și de a ajuta guvernul și poporul ucrainean în lupta lor, noi, precum și ceilalți aliați și parteneri din întreaga lume, am impus măsuri severe instituțiilor și băncilor cheie și arhitecților acestui război, inclusiv președintele rus Vladimir Putin.

Pe măsură ce forțele ruse își lansează asaltul asupra Kievului și a altor orașe ucrainene, suntem hotărâți să continuăm să impunem Rusiei costuri care vor izola și mai mult Rusia de sistemul financiar internațional și de economiile noastre. Vom implementa aceste măsuri în zilele următoare.

În mod concret, ne angajăm să luăm următoarele măsuri:

În primul rând, ne angajăm să ne asigurăm că băncile rusești selectate sunt eliminate din sistemul de mesagerie SWIFT. Acest lucru va asigura că aceste bănci sunt deconectate de sistemul financiar internațional și le va afecta capacitatea de a opera la nivel global.

În al doilea rând, ne angajăm să impunem măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și desfășoare rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre.

În al treilea rând, ne angajăm să acționăm împotriva oamenilor și entităților care facilitează războiul din Ucraina și activitățile dăunătoare ale guvernului rus. Mai exact, ne angajăm să luăm măsuri pentru a limita vânzarea de cetățenie – așa-numitele pașapoarte de aur – care să permită rușilor bogați conectați la guvernul rus să devină cetățeni ai țărilor noastre și să obțină acces la sistemele noastre financiare.

Alexey Miller, CEO Gazprom, si Vladimir Putin, presedintele Rusiei - sursa foto: Gazprom

Alexey Miller, CEO Gazprom, si Vladimir Putin, presedintele Rusiei – sursa foto: Gazprom

În al patrulea rând, ne angajăm să lansăm săptămâna următoare un grup operativ transatlantic care va asigura implementarea efectivă a sancțiunilor noastre financiare, prin identificarea și înghețarea activelor persoanelor și companiilor sancționate care există în jurisdicțiile noastre. Ca parte a acestui efort, ne angajăm să aplicăm sancțiuni și alte măsuri financiare și de executare împotriva oficialilor și celor din elita rusă apropiați de guvernul rus, precum și a familiilor acestora și a facilitatorilor acestora, pentru a identifica și îngheța activele pe care le dețin în jurisdicțiile noastre. De asemenea, vom coopera cu alte guverne și vom lucra pentru a detecta și a perturba mișcarea câștigurilor obținute ilegal și pentru a le refuza acestor indivizi capacitatea de a-și ascunde bunurile în jurisdicții din întreaga lume.

În cele din urmă, ne vom intensifica coordonarea împotriva dezinformării și a altor forme de război hibrid.

Suntem alături de poporul ucrainean în această oră întunecată. Chiar și dincolo de măsurile pe care le anunțăm astăzi, suntem pregătiți să luăm măsuri suplimentare ca să cerem socoteală Rusiei pentru atacul său asupra Ucrainei”.

Găsiți comunicatul original, în limba engleză, pe site-ul Comisiei Europene (AICI) și pe cel al Casei Albe (AICI).

Japonia se alătură UE și SUA în blocarea băncilor rusești din sistemul SWIFT

Guvernul Japoniei a anunţat duminică că se alătură ţărilor din UE, SUA şi altor parteneri din G7 în blocarea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional SWIFT, în plus faţă de alte sancţiuni pentru Moscova, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

  • Noile măsuri punitive nipone includ şi îngheţarea activelor preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale altor oficiali din Executivul său, şi se adaugă la blocarea conturilor unei serii de companii şi entităţi financiare din Rusia.

Premierul nipon, Fumio Kishida, a anunţat duminică sancţiunile suplimentare care au ca scop „să arate Rusiei că actele sale nesăbuite de violenţă au un preţ ridicat”.

„Relaţiile comunităţii internaţionale cu Rusia nu mai pot fi aceleaşi ca până acum”, a adăugat Kishida, care a condamnat din nou „agresiunea” Rusiei împotriva Ucrainei, mai notează Agerpres.

Sistemul de tranzacţii SWIFT este baza arhitecturii financiare globale şi este utilizat de 11.000 de bănci din 200 ţări sau teritorii pentru a putea face transferuri. Sistemul global de plăţi interbancare SWIFT a anunţat că se pregăteşte să implementeze în următoarele zile noile măsuri ale statelor occidentale care vizează anumite bănci ruseşti, conform Agerpres.

  • Excluderea le va împiedica să îşi desfăşoare activitatea la nivel mondial şi va bloca în mod eficient exporturile şi importurile, informează Executivul comunitar. De asemenea, Comisia Europeană a decis îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei şi a precizat: „Acest lucru îi va paraliza tranzacţiile şi va face imposibil ca Banca Centrală să îşi lichideze activele”.

ARTICOLE SIMILARE:

Analistul Vladimir Socor: Regiunea Mării Negre, un laborator de experimente pentru Rusia

Ce se întâmplă dacă Rusia închide robinetul de gaze: „Suntem în siguranţă iarna aceasta”

Președinta CE a avertizat Rusia să nu folosească drept armă „problema energiei”