Skip to main content

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană şi-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia, transmite Agerpres.

„Astăzi pot spune că, şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta”, a declarat şefa executivului european.

Ursula von der Leyden - sursa: Comisia Europeana

Ursula von der Leyden – sursa: Comisia Europeana

Ea a lansat acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinând că aceasta „încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos„.

În UE au existat timp ce câteva săptămâni temeri că actualul conflict între Rusia şi Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, transmite dpa. Până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor  24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional. Ea a avertizat că gândirea Moscovei, care ţine de „un trecut întunecat”, i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoare.

„Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece„, a declarat preşedinta CE, conform Agerpres.

Vicepreşedinta SUA: Forţele NATO în Europa de Est vor fi întărite şi mai mult dacă Rusia va ataca Ucraina

De asemenea, vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a avertizat sâmbătă că forţele NATO în Europa de Est vor fi întărite şi mai mult dacă Rusia va ataca Ucraina, şi a prevenit Moscova că se expune unor sancţiuni economice ”severe şi rapide”, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

”Frontierele naţionale nu ar trebui modificate prin forţă”, a declarat Kamala Harris într-un discurs în cadrul Conferinţei de Securitate de la Munchen.

”Pot afirma cu certitudine absolută că, dacă Rusia invadează Ucraina, Statele Unite, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, vor impune costuri economice semnificative, fără precedent”, a afirmat ea.

”Am pregătit măsuri economice care vor fi rapide, severe şi unite. Vom ţinti instituţii financiare şi industrii cheie ale Rusiei. Nu ne vom opri la măsuri economice. Ne vom întări şi mai mult aliaţii din NATO pe flancul estic”, a adăugat vicepreşedinta SUA.

”Rusia continuă să se declare pregătită să negocieze. Însă în acelaşi timp, ea reduce calea diplomaţiei”, a acuzat vicepreşedinta SUA, subliniind că ”acţiunile (Rusiei) pur şi simplu nu corespund declaraţiilor”.

În acelaşi discurs, Kamala Harris a amintit că Statele Unite au desfăşurat deja în jur de 6.000 de militari suplimentari în România, Polonia şi Germania.

Forţele noastre ”nu vor fi desfăşurate pentru a lupta în Ucraina”, care nu este membră a Alianţei atlantice, dar ”vor apăra fiecare centimetru al teritoriului NATO”, a mai afirmat vicepreşedinta americană, conform sursei citate.

  • SURSA FOTO MAIN: Parlamentul European (multimedia.europarl.europa.eu)

ARTICOLE SIMILARE:

Președinta CE a avertizat Rusia să nu folosească drept armă „problema energiei”

Maia Sandu, la București: „Un aspect important, de care depinde viitorul Rep. Moldova, este securitatea energetică”

Ucraina vrea să accelereze aderarea la NATO, pentru a transmite un „semnal real către Rusia”

Iulian Fota, expert în securitate națională: Administrarea energiei în România în ultimii ani este un dezastru!

Iulian Fota: Rusia și China, speculanții crizei generate de COVID-19