Skip to main content

În România, nu avem capacitatea de a ne defini viitorul în termeni energetici, iar faptul că nu scoatem gazele naturale din Marea Neagră e un simptom de boală ca temperatura, a declarat Iulian Fota, expert în securitate națională la New Strategy Center, în cadrul dezbaterii „Marea Neagră în Noua Economie”.

Iată, mai jos, principalele sale declarații:

„Avem o incapacitate de a ne defini viitorul în termeni energetici. Faptul că nu scoatem gazul din Marea Neagră e doar un simptom de boală, e ca temperatura. Cauza e amestecul acesta sulfuros de deprofesionalizare și de rea-credință. Cine împiedică partidele astea ale noastre să facă o prioritate din chestiunea asta a gazului?

Iulian Fota, expert în securitate națională la New Strategy Center (Sursa foto: Facebook, pagina personală)

Noi ne confruntăm cu un mare pericol și acesta e un pericol cu o recurență istorică la noi: pericolul desincronizării, ruperii, dacă vreți, de Occident. Cred că nu e o altă zonă unde acest pericol e mai bine conturat decât energia. Administrarea energiei în România în ultimii ani este un dezastru! Atât de incompetent făcută și cu atât de multă rea credință, încât ceea ce noi percepem ca fiind politică energetică seamănă din ce în ce mai puțin cu modul în care cei din Occident își gândesc domeniul respectiv.

Un exemplu este incapacitatea noastră de a adopta o strategie națională energetică. Am adoptat o strategie europeană, am contribuit la o discuție despre cum ar trebui să arate energetic Europa, ce ar însemna viitorul energetic pentru Europa ca ansamblu, dar noi, în ceea ce ne privește pe noi, nu știm încă cum ar vrea să arate viitorul nostru energetic. Este un non-sens. Noi încă nu avem o strategie energetică în România, nu ne-am hotărât împreună care trebuie să fie viitorul energetic al acestei țări. De asta nici nu bagă gazul în seamă, pentru că noi nu știm ce vrem. Cum putem spune că gazul este important ca țară, dacă noi nu știm viitorul nostru energetic cum arată?”, a declarat Iulian Fota.

Aflați mai multe declarații AICI.

Noua Economie susține dialogul permanent dintre mediul decident, mediul de afaceri și specialiști din principalele domenii de activitate, pentru a lua cele mai bune măsuri, coerente și aplicabile, care să asigure continuitatea industriilor cu cele mai mari contribuții la dinamica PIB-ului și identificarea celor mai profitabile domenii pentru relansare economică. Noua Economie este un demers inițiat de România Durabilă și EM360, care invită la construcție, acțiune, vitalitate – lucruri de care avem mare nevoie pentru reconstrucția economiei.

ARTICOLE SIMILARE:

ENERGY TRENDS – Trebuie să intrăm într-o cursă a tranziției pe care avem cum s-o terminăm

ENERGY TRENDS – Dumitru Chisăliță: Au fost blocate exploatările de gaze din Marea Neagră, iar acum suntem speriați de iarna care va veni

ENERGY TRENDS – Corneliu Bodea, CRE: Statul să își definească rolul în piața de energie. Dualitatea strică

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații