Skip to main content

Dacă nu s-ar fi blocat în anul 2018 exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, plecând de la datele oficiale ale Ministerului Energiei, România ar fi avut un surplus de 2,5 miliarde metri cubi anul acesta pe piața internă. „Neregăsindu-se aceste gaze în momentul de față pe piața din România, suntem în deficit, cu prețuri foarte mari, suntem speriați de iarna care va veni, prețurile au fluctuații și de zeci de procente de la o zi la alta. Suntem într-o situație, din punctul meu de vedere, dincolo de criză, undeva în situația de haos energetic”, a declarat, în cadrul emisiunii Energy Trends, realizată la EM360 Studio, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit acestuia, problema mare pe care o are România în momentul de față pentru această iarnă este lipsa gazelor și a energiei electrice. Dacă am fi fost în situația în care am fi avut cantități suficiente, am fi trecut mult mai ușor peste o iarnă care nu se anunță ușoară și nu am fi avut aceste prețuri record, ba chiar prețuri probabil undeva la jumătate.

„Statistic vorbind, am atins în momentul de față la consumatorul final cel mai mare preț din ultimii 107 ani, de când în România se comercializează gaze naturale. Deci practic am depășit orice record”, a punctat Dumitru Chisăliță.

La această situație au contribuit și reglementările statului, inclusiv „Gas Release Program” (GRP). Astfel, în loc să câștigăm câteva miliarde vânzând la export surplusul, am plătit altele pentru importuri. Despre ce sume este vorba:

Situația din acest an a fost preconizată, iar alte state, precum Ungaria, au luat măsurile necesare pentru a fi în siguranță la iarnă, care se anunță a fi una dificilă. Astfel, trebuie să ne concentrăm toate eforturile ca să o depășim, inclusiv din perspectiva suportabilității prețurilor sau a disponibilității cantităților necesare.

„Ar trebui să avem, dacă vreți, exact cum facem acele scenarii de incendiu: în momentul în care sună alarma, să știm cu toții ce avem de făcut. Din păcate, noi nu avem în momentul de față nici proceduri clare, nici instrucțiuni în acest sens. Probabil că o astfel de situație, dacă se va întâmpla, ne va lua pe nepregătite, cu foarte multe consecințe care pot apărea de aici”, a mai declarat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Dincolo de măsurile pe termen scurt, necesare pentru a depăși iarna, România are nevoie de un nou model energetic, cel din prezent, gândit acum câteva decenii, fiind depășit. Acest tablou trebuie să integreze noile tehnologii pe tot lanțul, de la cum le producem, la cum le consumăm.

„Noi încă nu știm care e acel tablou general. Vorbim de o altă shaorma de fapt”, a spus Dumitru Chisăliță. În lipsa acestui tablou integrat, în tranziția energetică vom merge, plastic vorbind, cu „o Dacie cu motor de Mercedes, cu roți de Porsche, dar niciodată nu va fi o mașină care să funcționeze corespunzător”.  

Despre ce fel de „shaorma” este vorba, aflați urmărind discuția integrală:

***

Energy Trends este un demers mediatic al EM360, derulat în parteneriat media cu NewsEnergy.ro, ce își propune să contribuie la efortul tuturor părților interesate de a defini un roadmap pentru tranziția energetică a României, de a seta niște obiective pe care România trebuie să și le asume pentru a avea o tranziție energetică adecvată. Printre temele dezbătute alături de invitați, ne dorim să identificăm pașii pe care ar trebui să îi facem, astfel încât să realizăm o tranziție optimă și justă, menținându-ne/sporindu-ne competitivitatea, implementând tehnologiile moderne și dezvoltând pe orizontală industria.

DIN ACEEAȘI SERIE:

ENERGY TRENDS – Corneliu Bodea, CRE: Statul să își definească rolul în piața de energie. Dualitatea strică

ENERGY TRENDS – Sectorul energetic trebuie transformat. Nu mai avem timp doar pentru declarații

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Primăriile nu vor mai putea subvenționa prețul gigacaloriei

ENERGY TRENDS – Zoltan Nagy-Bege, ANRE: Încă nu vedem în totalitate efectul scumpirii energiei în facturile consumatorilor

ENERGY TRENDS – Oportunități uriașe de investiții în sectorul clădirilor „verzi” și eficiente energetic

ENERGY TRENDS // Ondrej Safar, CEZ România: Cum resetează prosumatorii și mobilitatea electrică sectorul energetic